Днес е : Сряда, 19 Февруари 2020

Само съкращаване на разходите може да балансира бюджета

Публикация 07 Nov, 2010 / Индъстри уоч

За 9 месеца нетния дълг на държавата е нарастнал с 1,5 млрд. лева

   Нетният дълг на държавата (дълг минус резерви) се е увеличил през последната година от около 1.5 млрд. лв. до около 3.5 млрд. лв., сочат икономистите от "Индъстри уоч”. Като дял от икономиката, това е значително увеличение на нетния дълг на държавата - от 2.3% преди година до 5.2% от брутния вътрешен продукт.

Фискалният резерв в края на септември бе малко над 6.7 млрд. лв. С това се отчита ръст с повече от 500 млн. лв. спрямо месец по-рано, но и спад с приблизително 1 млрд. лв. спрямо година по-рано. Натрупаните външни и вътрешни задължения от страна на държавата към края на септември 2010 г. се увеличават до близо 10.2 млрд. лв.

  Според данните на НСИ до септември, цените на производител в България за 12 месеца са се увеличили с 8% в добивната и с близо 21% в преработващата промишленост. Това е значително повече от инфлацията според цените за краен потребител, която е само 3.5 % за същия период, сочи още анализът. Инфлацията на еврото (и оттам на лева) се проявява първо в цените на суровините. За 12 месеца до октомври индустриалните суровини поскъпнаха с 46% в евро, а хранителните суровини - с 34%.

Поскъпването засяга всички пазари - метали, храни и нехранителни земеделски суровини. Тази бърза инфлация в даден момент ще се прояви и в по-бързо покачване на цените за краен потребител, предупреждават специалистите. За периода януари - септември 2010 г. отрицателната разликата между бюджетните приходи и разходи се увеличава до над 1.5 млрд. лева.

           Да не се забравя, че правителството се отказа от балансиране на бюджета в границите под тавана, определен за членство в Еврозоната, чрез съкращаване на публични разходи. От „Индъстри уоч” поддържат прогнозата, че приходите в бюджета няма да достигнат нивата си от 2008 г. в близките поне две години. Затова балансиране на бюджета ще е възможно само чрез смело съкращаване на разходи, казват икономистите.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама