Неделя, 25 Февруари 2024

Бюджет с дефицит от 3% е реалистичен, но ще трябва да се режат капиталовите разходи

Бюджет с дефицит от 3% е реалистичен, но ще трябва да се режат капиталовите разходи
Публикация   14:34     08 Юни, 2023 /     Петър Ганев, старши изследовател, ИПИ   /     287

    Държавен бюджет с дефицит от 3 процента е напълно реалистиченен. За целта обаче задължително ще трябва да се режат капиталови разходи и тези за издръжка на администрацията. Разходите за капиталова програма и за издръжка бяха заложени на  8-9 милиарда лева. При тях може да се направи много сериозна корекция надолу.

   Освен това трябва да се реши и от коя дата ще бъдат увеличени пенсиите и учителските заплати. Например увеличението на пенсиите може да влезе в сила от 1 юли, но изплащането муможе да бъде отложено за първи октомври. Точно тогава хората ще имат по-голяма нужда от тези пари.  Освен това държавните компании ще трябва да внесат по-висок дивидент в държавната хазна. Възможно е той да е дори 100 процента.

   Според мен няма обаче да бъдат орязани  други разходи, като например тези за отбрана например.

По отношение на сроковете за внасяне в Народното събрание на новия държавен бюджет за 2023 година е напълно реалистично той да е готов в рамките на две, три седмици. Предполагам, че финансовият министър Асен Василев ще стъпи за основа  на част от параматрите на бюджета, внесен от служебното правителство, но те ще бъдат сериозно променени

   Освен това няма да е невъзможно при ускоряване на работата в п Народното събрание по Плана за възстановяване и устойчивост, да получим второ плащане.

   Колкото до приемането на България в еврозоната, това ще е по-дълъг процес, в рамките на който трябва да бъде свалена и инфлацията, която се измерва в страната.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още