С концерт спектакъл ФТА „Здравец“ отбеляза своята 70-а годишнина

С концерт спектакъл ФТА „Здравец“ отбеляза своята 70-а годишнина
Публикация   08:25     04 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     331

   С празничен концерт спектакъл на Голямата сцена в Доходното здание Фолклорен танцов ансамбъл  „Здравец“  отбеляза своята 70-а годишнина.

   Съставът е част от Общинския детски център за култура и изкуство и негов художествен ръководител е Димитър Донев.

   „Фолклорен танцов ансамбъл „Здравец“ през своите 70 г. учи най-малките не просто да танцуват, а да бъдат българи и да обичат родното“, обърна се към ръководителя на формацията кметът Пенчо Милков. Той връчи на Димитър Донев плакет на Община Русе за неговата дългогодишна работа. От сцената кметът благодари и на неговия баща – известния русенски хореограф Доню Донев, който повече от 30 г. ръководи състава.

   В концерта под наслов „От поколение на поколение“ се включиха множество бивши и настоящи възпитаници на ансамбъла, които изпълниха пред пълната зала авторски танци. Музикалният съпровод бе изпълнен от народния оркестър към ансамбъла, състоящ се от традиционни български инструменти.

   Фолклорен танцов ансамбъл “Здравец” е създаден през 1952 г. от Цоло Крачунков – балетист в Русенската народна опера. От 1958 до 1970 г. ръководител е хореографът Иван Цанев. От 1970 до 2006 г. главен художествен ръководител е Доню Донев. Днес ансамбълът се ръководи от достойния наследник на Доню Донев - Димитър Донев, който освен негов син е и бивш възпитаник на ансамбъл "Здравец".

   Съставът е носител на множество награди от български и чуждестранни конкурси. Танците в репертоара на ансамбъл „Здравец” са подбрани от всички етнографски области на България.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha