Понеделник, 2 Октомври 2023

Кризата с украинския внос продължава, каза земеделският министър

Кризата с украинския внос продължава, каза земеделският министър
Публикация   12:04     03 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     129

  Кризите продължават, те не са овладени, каза днес пред "Нова телевизия" служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод продължаващия внос на украинска земеделска продукция в България.

  "При пшеницата и при зърнените култури според мен ще продължават не само този сезон", допълни той. Гечев смята, че Европейският съюз не е достатъчно прецизен и бърз във взимането на решения. Той е на мнение, че спирането на вноса от Украйна е била временна мярка, която е трябвало да продължи по-дълго.

   Правителството трябва да изплати до септември 26 млн. евро от ЕС за украинското зърно

  Земеделският министър обяви, че голяма част от българската продукция е била продадена, но все още има и в складовете. Според него фалити тази година няма да има, но ако тенденцията се запази, има риск от такива догодина.

  България и останалите четири държави, които получиха от ЕС разрешение да забранят вноса на украинско зърно, поискаха продължаване на ограничението до края на годината по време на заседание на земеделските министри в Брюксел във вторник.

  В края на април Европейската комисия договори с България, Полша, Румъния и Словакия забрана за внос на украинска пшеница , царевица, рапица и слънчоглед до 5 юни, за да помогне на фермерите им, чиято продукция остана в складовете заради по-евтиния украински внос. Те получиха от европейския бюджет 156 млн. евро (26 млн. за България), за да компенсират земеделците за непродадената им продукция.

   За своя наследник на поста - Кирил Вътев, Гечев обяви, че е доблестен човек. Той пое ангажимент да има приемственост и да помогне на бъдещия си колега. "Няма да му е лесно. Ще намери една добре работеща система, добро наследство", подчерта Явор Гечев. Той даде и два съвета на наследника си - да внимава с приятелите и да слуша себе си, а не съвети.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha