За първи път в историята на кану каяк: Топ 5 кануистите в света идват в Русе за Световната купа

 За първи път в историята на кану каяк: Топ 5 кануистите в света идват в Русе за Световната купа
Публикация   30 Май, 2023   /     akcent.bg   /     495

   За първи път в историята на състезанията по кану-каяк маратон петимата най-добри състезатели в света ще се съберат именно в Русе.

   Тази година Световната купа по кану-каяк маратон ще се проведе на язовира в Лесопарк „Липник“ и се организира съвместно от Община Русе, Българската федерация по кану-каяк и Световната кану-каяк федерация.

   Среща ще си дадат най-големите актуални имена в дисциплината - Мануел Гаридо (Испания), Мартон Ковер (Унгария), Анди Биркит (Република Южна Африка), Мадс Педерсен (Дания) и Матю Финн (Република Южна Африка). При жените се очаква представянето на шампионките Ванда Кисли (Унгария) и Людмила Бабак (Украйна).

   Събитието ще включва къса и дълга дистанция за мъже и жени в кану и каяк, както и за юноши и старша възраст.

   Състезанията на къси дистанции ще се проведат на 3 юни на 3,4 километра, с два портажа (дистанция от 200 м, в която състезателите бягат с лодките си пред публиката), а на дълги дистанции за юноши (19 километра) и старши (25 километра) ще се проведат на 4 юни.

   България ще се включи в надпреварата с четирима юноши и девойки и петима мъже и жени.

   Характерното за кану-каяк маратона е, че освен гребане, той включва и изнасяне на кануто или каяка и бягане по портаж (минимум 80 м) след всяка обиколка. Най-късата дисциплина е 3,4 км, а най-дългата - 36 км.

   Официалното откриване на събитието ще бъде на 2 юни от 19 часа в Русе. За целта пред Съдебната палата ще бъде изградена специална сцена и жителите и гостите на града ще могат да се запознаят със страните-участници.

   В двата състезателни дни входът към зрителските трибуни в Лесопарк „Липник“ ще бъде напълно свободен, като се призовават гражданите да следват указанията за паркиране.

   На 3 и 4 юни Община Русе е осигурила и допълнителни курсове по маршрута Русе-Николово и обратно, с цел възможно най-много хора да посетят световната надпревара.

Повече за събитието може да видите тук.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha