Всяка седмица у нас се появяват по петима нови милионери

Всяка седмица у нас се появяват по петима нови милионери
Публикация   16 Май, 2023   /     akcent.bg   /     287

Общият брой на депозитите на граждани към края на март е 8,8 милиона, а общата сума в тях е над 73,1 млрд. лв., според статистиката на БНБ

   Всяка седмица още петима души може да се похвалят, че имат депозит с над 1 млн. лв. в него. Към края на март броят на влоговете на граждани със суми над 1 млн. лв. е 1277, показват данните на Българската народна банка. Това е абсолютен рекорд за времето откакто Централната банка публикува такива данни.

   В рамките на една година депозитите на милионери са нараснали с 255 броя или с 25%. А общата сума в тези милионерски влогове се увеличава с 25,3% за година и надминава 3,5 млрд. лв. Именно при тези най-големи влогове има най-голям ръст. С намаляването на сумите по депозитите намалява и ръстът на натрупаните пари през последната една година. А при най-малките влогове дори има спад.

   Депозитите със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. за година са нараснали с над 20 на сто и към края на март са 18 222 броя. Голямо е увеличението и на влоговете на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. - с 19,2% за година, до 2633 броя.

   Интересно е, че през тримесечието от януари до март депозитите със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. са намалели с 13 броя. Това означава, че собствениците на тези пари или са добавили някаква сума към спестяванията си и вече имат депозити с над 1 млн. лв. в тях, или са похарчили част от спестяванията си, например за покупката на имот или за луксозен автомобил.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha