Днес е : Събота, 10 Юни 2023

Оказа се, че дълбоката държава е доста плитка

Публикация 16 May, 2023 / akcent.bg

   Аз не мисля, че има война във върховете на държавата, по-скоро вярвам, че ставаме свидетели на един театър, който се разиграва пред очите ни. Това каза в ефира на Euronews Primetime социологът Алексей Пампоров. Днес видяхме действия като в детската градина - хората си успокояват нервите и късат листчета в ефир. Това да кажеш, че оставката на Иван Гешев е условие за реформа – не, не е условие за реформа. Това, че ще бъде сменен един човек не е никаква гаранция за промяна на модела. Всичко, което се случва у нас е на една личностна основа и никога не се мисли за това къде структурно е проблемът, коментира Алексей Пампоров.

   Големият проблем с публичните изяви на Иван Гешев е в това, че той говори и коментира по разследвания публично, посочва виновни, обвинява. От друга страна ако наистина се работи нещо по „Барселонагейт“ и има някакъв напредък, защо е мълчал досега? Той ли се е опитвал да дърпа конците? Днес възникнаха много въпроси и сякаш всички конспиративни теории, за които сме чели през последните години бяха поставени на масата.  Алексей Пампоров, социолог

   Поради загубата на доверие в институциите влизаме в наратива: „Той каза, тя каза“ – в недоказуеми и изключително коруптивни практики. Това каза антропологът Мина Христова. Това, което излиза в пространството е зад една фасада, това, че един човек ще бъде сменен с друг няма да прекрати определени порочни практики.

И двамата анализатори се обединиха около тезата, че днес е станало ясно, че „дълбоката държава се е оказала много плитка“ – всичко е изплувало на повърхността, а според тях говоренето в публичното пространство е абсурдно.

   Създават се аморфни образи на голямото зло: „Те ме накараха, те го направиха, те ни притискат“. Това се използва буквално от всеки политик или административно лице, което казва: „Те са виновни“. Кои са те обаче – има множество ракурси, през които може да се погледне, за да видим кои са.  Мина Христова, антрополог

   Иван Гешев загатна няколко неща в своето изказване днес, но дори не направи опит да прикрие взаимовръзките, които политиката има със съдебната система. Той дори съвсем ясно подчерта предателството на ДПС спрямо него лично. Всички тези неща са изключително плашещи, защото биват заявявани директно, каза още Мина Христова.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама