Четвъртък, 30 Май 2024

Емилиян Гебрев пред Акцент.БГ: Оръжейният бизнес е за силни мъже

Емилиян Гебрев пред Акцент.БГ: Оръжейният бизнес е за силни мъже
Публикация   09:54     13 Май, 2023 /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     1318

Постепенно управляващите разбраха, че отбранителната индустрия е стълбът на националната сигурност, смята мажоритарният собственик на "Дунарит" АД

 

   Г-н Гебрев, качи се настроението Ви след този наистина запомнящ се концерт?

Моето настроение винаги е било добро по простата причина, че всеки изживян ден на този свят и всяко направено добро дават импулс настроението да е добро.

   Присъствието на толкова много хора, видимо доволни от подарения от „Дунарит” концерт, вероятно също е допринесло за по-добро настроение?

Не бих го нарекъл подарък. Приемам го като едно съвместно преживяване на един празник, който е свят. Дай боже всекиму да може да се съхрани, да се развие, да се запази в рамките на толкова много време. Не са много предприятията в нашата страна, които имат такава дълбока история и толкова дълбоки корени...

   Имаше ли момент, в който след всичко това, което се случи с Вас и с „Дунарит”, след като го взехте, да съжалявате?

По принцип- аз никога не съжалявам за нещо, което съм започнал. След като съм го стартирал, трябва да го завърша. Това е моето верую. Още повече, че тук става въпрос за свято дело, всичко това трябва да се съхрани, да се запази, иначе щяха да го разкъсат, да го изпразнят от съдържание. Както виждате, заводът е стабилен финансово, има стабилно производство.

  Какво по-хубаво от това. Аз вече споделих- като видях в залата погледите на хората, изцяло промених предварително мисленото обръщение и думите, които щях да кажа.

   И нека да кажем още нещо за трудностите пред бизнеса- срещу Вас и „Дунарит” застана, смело мога да кажа,  цялата държава с възможните контролни, наказателни и репресивни институции /вкючително и тези, които се обявяват за независими/. Въпреки всичко успяхте да оцелеете, и не само да оцелеете, но и да победите?

Не бих желал по никакъв начин да казвам, че съм си победил държавата...Аз съм се родил в тази страна...

Страна- да, но говорим за сегашната държава.

 Сторожник /крепител/ съм на тази държава. Просто тези хора, които по това време направиха всичко против интересите и съществуването на „Дунарит”, историята ще каже за тях- достойни ли са били, какви ние сме били. Най-важното е, че „Дунарит” е съхранен, има го, съществува, работи и има предпоставки за развитие в следващите 120 години.

    Впечатление прави доверието, което имате на ръководството на завода, видимо се ползват с пълна самостоятелност при вземане на по-голямата част от решенията. Може би причината са добрите резултати?

 Казвал съм го не един път и няма да се уморя да го повтарям- дали ми върви, дали така се случва, но аз имам едни прекрасни директори... целият състав е от прекрасни хора, които постигат заедно тези резултати. Радвам се на хора можещи и знаещи, всеотдайни- няма как да не им се дава зелена светлина, да ги подкрепяш да се развиват постоянно. Когато те полетят в тази орбита, тяхното чувство и самочувствие са коренно различни. Те наистина летят, а мен това много ме радва.

   Взривоопасен ли е Вашият бизнес като цяло?

Какво значи „взривоопасен”?

   Като изделията, които произвеждате?

Това е съвсем нормално. Това са отбранителни продукти, които в последната фаза на тяхното използване водят до взрив.

    Използвах израза метафорично...

  Как да Ви кажа, всяка една уважаваща себе си страна,трябва да има силна отбранителна индустрия. Така имаш достойно място в региона, където живееш. Не става въпрос да се използва срещу съседите или други страни. Важното е, че ти го имаш. Така караш всеки, който мисли или иска да навреди, да се съобразява.За жалост се стигна до този кървав конфликт в Украйна и тази война го доказа.

   В последните дни на предния парламент се случи нещо доста притеснително. Уж вече има и промяна, а бе гласуван текст, който противоречи на Конституцията по отношение на разноправието на частната и на държавната собственост. Има ли промяна в действителност?

   Става въпрос за дълъг период от време, който трябва да се изживее. Ние от 30 години сме се поели и правим стъпки в демокрацията. Тя не се гради за един ден, не се гради и за 10-20 години. Виждате и сега държавни чиновници, а и обикновените хора не гледат с добро на частните фирми. Смешно е, тези хора, които ни представляват в Народното събрание, явно не са чели конституцията, където ясно и точно пише, че двете собствености са изравнени и трябва еднакво да се уважават. Да не говорим, че частните фирми са се доказали в годините и над 75 процента от БВП идва от частния бизнес.

Важно за мен е хората да узреят...

    Явно тези, които трябва, бавно зреят...

Някои не искат, други- не могат. Но такива историята ще ги изрита.

   Ако сега трябваше да избирате с какво да се занимавате, къде щяхте да се насочите?

   Всеки човек тежи на мястото си, каквото може и знае. Аз съм започнал с този бизнес от 1979 година. Ако е трябвало да тръгвам на друга страна, то е трябвало още тогава да стане. Сега, при приключена трудова кариера, официално имам предвид...

  Това е нещо предизвикателно, да не говоря големи приказки, но това е бизнес за силни мъже. Не е за колебливи и не дотам смели. Половинчати неща тук няма- отговаряш за хиляди хора, за здравето и живота им.

   Ние сме част от националната сигурност. Колкото да ни подмятаха и да ни се подиграваха преди години, бавно и постепенно разбраха, че отбранителната индустрия е стълбът на националната сигурност.

    Успя ли „Дунарит” да се възстанови от нанесените щети от набезите срещу завода от преди 5 години?

   Не са толкова важни парите. Доказа се, че „Дунарит” не е просто име, то е като знаме, което се вее по света. Това, че е имало някакви, които са искали да го унизят и разкъсат, за да не съществува, това е тема за друг разговор. Нормалните хора в нашата страна, а и хилядите партньори по света знаят какво може „Дунарит”. България е веела и продължава да вее флага на качество и на отговорност в контактите си и изпълнението на доставките за отбранителните структури на държавите- партньори.

Тагове : Гебрев , Дунарит , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha