Асен Василев: Две трети от нашите избиратели са против кабинет с ГЕРБ

Асен Василев: Две трети от нашите  избиратели са против кабинет с ГЕРБ
Публикация   08 Май, 2023   /     akcent.bg   /     368

Разговорите между водещите политически сили мутираха в критики и заяждане

   Вътрешно допитване между избирателите на обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" е показало, че две трети са против съставяне на общо правителство с ГЕРБ. Това разкри съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев пред бТВ. И подчерта, че коалицията остава твърдо на досегашната си позиция - няма да подкрепи управление с мандата или с участието на ГЕРБ.

   "Ние направихме всичко, което можем да сторим като втора политическа сила. В момента топката е в ГЕРБ. Сега седим и чакаме първата политическа сила да каже какво ще се случи в държавата. Един месец по-късно законодателната програма, която предложихме и беше подкрепена от ГЕРБ, все още не е тръгнала. Този път, за разлика от предходния парламент, се опитваме да сме максимално конструктивни, въпреки че нашите избиратели не са много доволни от това", изтъкна Василев.

   Междувременно и днес представители на първите две политически сили си размениха иронични закачки и подмятания. Вместо да стават по-конструктивни и  конкретни, разговорите за съставяне на правителство все повече олекват и вървят към задънена улица. 

   Припомняме, че след като от ГЕРБ поискаха ПП-ДБ да кажат имената на министрите в своя проектокабинет, оттам разпространиха списък, в който липсваха кадри от ГЕРБ. Това предизвика лидера Бойко Борисов, който обяви, че няма да подкрепи правителството и дори започна срещи с представители на други партии в търсена на подкрепа за кабинет с първия мандат. Ултиматумът му от последните дни към ПП-ДБ е "или управлявате с нас, или отиваме на избори".

   Въпреки задънената улица, в която в момента се намират преговорите за съставяне на правителство, от ГЕРБ-СДС заявиха, че все още вярват в сформирането на кабинет с техния мандат. Пред две от националните телевизии днес Томислав Дончев повтори тезата на ГЕРБ, че кабинет в рамките на този парламент е възможен само с първия мандат, като не изключи възможността да се стигне до кабинет, който да е подкрепен от първите две политически сили. Според него най-логичното решение за подкрепа на първия мандат е коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като това може да се постигне, ако от "ПП-ДБ се научат да управляват емоциите си и се приеме, че политиката не означава персонално присъствие в Министерския съвет".

   "Много често в такава трудна ситуация здравият разум обладава всички участници. България е имала сходни ситуации, когато се загърбва политическия инат и его", изрази надежда Дончев пред Би Ти Ви на фона на размяната на остри реплики последната седмица между двете политически сили.

   Пред БНТ той посочи, че вариантът за подкрепа от другите политически сили като ДПС, БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" е много труден и "авариен". "Това е опит за трудно правителство, за къс период от време, целящ само нормализация на процесите в страната. Но до този вариант ще се стигне, ако не се получи естественият, първият вариант. Впрочем, те първият, и вторият са в една и съща ситуация. Ако коментираме едно сътрудничество, както се казва, с "останалите" партии като неприемлива алтернатива за първия, тя е също така неприемлива и за втория. Ако има кабинет в този парламент, ще е с първия мандат, понеже или има мнозинство, или няма. Ако има мнозинство, може да се случи с първия мандат. С чия подкрепа? Логичното решение, това което отразява сходство между приоритети, е коалиция между първия и втория, колкото и да е трудно, каквито и емоции да има натрупани. Всички останали варианти са много трудни", заяви той пред БНТ.

  Според Томислав Дончев предложението на ПП-ДБ за подкрепа на техния проектокабинет е "арогантно" и с "корупционен привкус". Като причина за това той изтъкна предложението на Кирил Петков парламентарната комисия по регионално развитие да бъде председателствана от ГЕРБ, като в нея ще бъдат разпределени над 2 млрд. лв.

   Известна доза оптимизъм изрази и депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. "Ситуацията е трудна, разговорът ще се води всяка секунда и ще се ползва всяка възможност, за да се наложат тези 30 законопроекта и трите национални цели - Шенген, еврозона, съдебна реформа. Направихме повече от необходимото - програма и проектокабинет, преди да ни е връчен мандат дори", коментира пред БНР Явор Божанков, депутат от ПП-ДБ, наблягайки на това, че "е важно държавата да се придвижи напред без хвърляне в нови избори, тъй като те ще дадат гориво в машината на популистите". 

   "Фактът, че акад. Николай Денков, а не Кирил Петков е номинация за премиер, ясно показва, че се търси човек, който може да разговаря с всички. Не дължим състав на кабинет, защото още първият мандат не е връчен. Направихме този ход, за да знаят всички какво могат да очакват от нас. Ние направихме всичко, сега топката е в полето на ГЕРБ. Те могат да реализират мандат с ДПС, БСП, ИТН. Имат и вариант - при ясни условия, поставени от нас", смята той. По думите му ако при първия и втория мандат не се получи нищо, много е вероятно третият вариант също да не разреши политическата криза. "ГЕРБ никога не отвориха разговор, че държава така не се управлява - пътища така не се строят, здравеопазване по такъв начин не може да продължи да има. Тук не е въпрос на заяждане, а на дълбоко несъгласие между техните и нашите избиратели. Това е дълбок разлом в обществото. Като не признават, че осъзнават нещо, ГЕРБ затварят вратата", заяви той.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha