Събота, 30 Септември 2023

Криминалистът Ботьо Ботев: Взрив е имало, но няма кратер, сякаш е ровено с гребла

Криминалистът Ботьо Ботев: Взрив е имало, но няма кратер, сякаш е ровено с гребла
Публикация   08:24     08 Май, 2023 /     akcent.bg   /     149

Според него е недопустимо да се създаде такъв разнобой в информирането на обществото

"Взрив е имало, определено. Но като съпоставя с изявленията преди и първоначалните определения, в никакъв случай не е бил такъв. Не е бил в толкова голямо количество. Вие знаете ли какво означава три килограма тротилов еквивалент?“Това заяви пред в предаването "120 минути" по БТВ криминалистът Ботьо Ботев, който е изготвил свой анализ за атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, отивайки на мястото на взрива.

  Ботев направи аналогия с опита за убийство на Васил Божков, когато в асфалта е пробит кратер с дълбочина 40 на 30 см дълбочина, а там има и бетон, и колата е била разбита.

   "Сега нямаше никакъв кратер, останах с впечатлението, че там е ровено с някакви гребла. Поне така изглеждаше. Работата в района от оперативен състав трябваше да продължи поне пет-шест дни. В един голям периметър е било необходимо да се направи заградителен участък, защото оттам са минали извършителите, оттегляйки се", заяви Ботев.

   "Странно беше, че се дават противоречи показания от едни и същи лица. Първо беше съобщено за жена и деца, след това ги няма", допълни още той.

   "За мен обаче не е инсценировка. Когато се прави една инсценировка срещу някого, той трябва да е в час. Трябва да се организира от няколко души, а други ще знаят. А когато двама души знаят за повече от една ситуация, няма ли по-късно да има теч на информация. Не е сложно като изпълнение, но после става сложно. Най-вероятно целта е била сплашване - взривът е на по-ниско ниво от там, където е автомобилът", посочи експертът.

   „Не всичко за кратко време може да се види на едно местопроизшествие особено когато вече е вършено работа там. Без оперативните служби, без работата на полицейски служби, е невъзможно разкриването на едно такова престъпление“, каза още той.

   Според него бързите оценки на ситуацията, които са били направени, са или заради шока, или поради липсата на професионализъм.

  „Информирането на обществеността по този начин и в разнобоя, който стана, е недопустимо. Да се отиде на местопроизшествието, е основата, върху която се гради всичко“, посочи Ботев.

   „Там са минали много хора. От това, което видях, в начина, по-който е работено, ми се струва, че са извършени неща, които не са направени както трябва спрямо изискванията на процеса и изискванията на ситуацията. Аз отидох на третия ден, там нямаше нищо един човек. Обикновено трябва да има голям екип от хора.

 
 
 
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още