27 години Булмаркет - Устойчивост и инвестиции в професионалното развитие на кадрите

  27 години Булмаркет - Устойчивост и инвестиции в професионалното развитие на кадрите
Публикация   06 Май, 2023   /     Интервю на Румен Николаев с изп. директор и собственик на Булмаркет груп Станко Станков Николаев   /     1971

   Г-н Станков, какви са инвестиционните намерения на Булмаркет груп в краткосрочен план?

  Целта ни през тази година е да завършим започнатите инвестиции като-  ЛВЗ, рафинерията за растителни употребявани масла, маслодобива в Сливо поле-   изцяло ще обновим с ново оборудване, с двойно по-голям капацитет и по-екологичен.

  На територията на ДИЗ „Тегра” ще бъде монтиран котел на биогориво /слама/. Той ще замести съществуващите в момента три котела, които работят на газ.

   Предстоят инвестиции в Oiltanking във Варна, която Булмаркет купи от германската  "Ойлтанкинг България" чрез „Астра финанс”. Сега вече се казва Астра сторидж. Обмисляме разширение на базата. Идейният проект предвижда изграждане на свободните терени на автотоварище и разтоварище за петролни продукти и употребявани разтителни масла. Базата към момента разполага с възможност за товарене и претоварване на цистерни и на кораби.

  Проектът е за нови 100 000 куб. м. горива допълнително при налични възможности към момента от 26 000 куб. м.

  Тук се облужват опасни химически товари- товари се, разтоварва се и се съхранява сярна киселина, юко масла и биодизел.

  Със сигурност в изпълнение на идейния проект ще започнем тази година ще започнем терминала за товарене и разтоварване на автоцистерни.

  Кога се предвижда да стартира проектът за рафиниране на преработени масла. Вече стана ясно, че т.н. мартенски еколози, които водиха съдебни дела,  ги загубиха на последна инстанция. Това обаче забави старта на производството с две години. ..

  Вече вървят процедури по издаване на строително разрешение. Имаше и избран изпълнител, но проектът в момента се актуализира. Всъщност оборудването е доставено и е на терен. Смятам, че съвсем скоро ще бъде направена първа копка и за година ще може да започне производство.

  Планира се заводът да преработва около 150 000 тона  юко /пържени/ масла, които след рафиниране ще се използват в нашето производство на биодизел, а свободната част ще се продава поради съществуващия към тях интерес.

 Говорейки за инвестиции, най-резонният въпрос е за колко пари са проектите, за които говорихте?

   За ЛЗВ, за авторазтоварището във Варна, за обновяването на завода в Сливо поле, за котела в ДИЗ „Тегра” и рафинерията за UCO  вероятно ще бъдат необходими повече от 90 млн. лева.

   Още средства са инвестирани в нови 5 локомотива, единият от които  е за румънското ни дружество.

  Производството на биодизел е основно производство на дъщерната фирма на Булмаркет груп- Астрабиоплант. Има ли проблеми при снабдяването и доставките на земеделските суровини- рапица и слънчоглед , които се внасят от Украйна?

Не зная кой какви забрани измисля, но е абсурдно ние да купуваме на български цени, които са по-високи от пазарните и да продаваме на международни, които са пазарни.

  Ако с административни мерки ще се решават въпросите, то тогава това да става за всичко и за всички- да ми казват на каква цена да купувам рапицата и слънчогледа и да ми изкупуват биогоривата на цена, отчитайки оперативните разходи за произвдството и нормална производствена печалба, за ад си връщаме инвестициите.

  Разбирам, че те са купили скъпи торове заради газа и са очаквали цените на земеделските продукти да поскъпнат още, но ние също сме купили по същото време също скъпа суровина. От склада до завода за преработка в момента загубата ни е 500 лева на тон. Къде да се оплачем и да искам и аз компенсация... Няма.

   Търпим огромни загуби от началото на годината. Но не може в една пазарна система да се правят административни корекции- правиш едно- разваляш друго. По този начин търговската логика се изкривява и настъпва хаос.

   Трябва да стане на всички ясно, че производството на биодизел го прави част от този пазар на земеделски култури. Въпреки загубите, ние отстояваме пазарните принципи, при които всеки си носи риска.

  Забраната за внос удари и логистиката- авто, ж.п. и воден транспорт- пристанища.

Ж.п. транспортът и мястото му в групата Булмаркет?

Това е един от бизнесите ни, които имат голям потенциал и се развива много добре. „Булмаркет рейл карго” от няколко години е на втора позиция по превозени товари след БДЖ. ...

                                                 

   А как ще коментирате ж.п. инфраструктурата предвид тенденциите за разширяване и развитие на железопътния транспорт като по-екологичен. Не звучи ли това малко абстрактно за нашите увловия при  ниските скорости за движение на влаковете?

  Не мога да коментирам намеренията на НКЖИ.  Но състоянието на ж.п. инфраструктурата като цяло стои непроменено от много години. Прекъсванията и отварянето на прозорци заради ремонтни дейности, намалената скорост в различни участъци- всичко това влияе върху ефективността на съществуващия парк локомотиви и вагони. Тази ситуация води до ниска рентабилност от превоза на товари.

  Какво се случва с проекта LNG, който стартирахте миналата година. Разбираемо високите цени досега не позволиха той да се развие с мащаба и във времето, с които беше замислен. На какъв етап е сега?

   Беше замразен досега. Вече LNG започна да се доближава до старите си стойности. Всеки момент очакваме да направим първото зареждане и от другата седмица 9-те ни камиона ще ползват това екологично гориво.

                                        Заводът на Астра биоплант в Сливо поле

Най-сериозният проблем- проблем вече и на Европа- този с работната ръка. Как го решава Булмаркет?

 Знае се и се очаква скоро да бъде открита Академия „Булмаркет”.  От доста време разбрахме, че проблемът с кадровото обезпечаване е сериозен и затова започнахме сами да го решаваме. От преди няколко години започнахме сериозно да си партнираме с няколко средни училища в Русе- гимназията в Образцов чифлик, с ПГРКК, с автотранспортната гимназия... в така наречената форма на дуално обучение.

  Трябва да кажа, че много сме разочаровани от резултатите до този момент. Най-вероятно ще прекратим този вид партньорство- да плащаме и да няма никакъв интерес и резултат. НУЛЕВ ЕФЕКТ.

  Затова работим сами да си създаваме кадри. Това не е откриване на топлата вода, казва заместникът ми Светослав Първанов. В останките от ЛВЗ се виждат табели, на които пише „Учебен център по заваряване”.... Това го е имало и на други места. Но сигурно няма вече човек, който да не е съгласен с факта, че затова децата да не харесват професии, свързани с производството, най-вече вина носят родителите. Въпреки че сега производството е доста сигурно като доход, а и като възможност за професионално развитие. За Първанов е важно и отношението на ръководството на местната администрация към бизнеса.

   Втори  подход за решаване на проблема е да внасяме работници от други страни. Предстои да бъдат наети първите 15-на души от Азия.

        Проектът ЛВЗ

 Част от завода ще бъде готов до края на м. май и ще започне с леки ремонти на локомотивите. Ние имаме достатъчно машини и цистерни, които вече се налага сами да ги обслужваме. Вече имаме над 90 локомотива и 1000 собствени и наети вагони. Във времето ще стигнем и до капиталови ремонти.

   Най-късно до следващото лято трябва да бъдат отворени цеховете за ремонт на вагони, както и за призводство на вагони. В момента събираме екип от специалисти.

   За градската железница...

След близо 10 години протакане и умуване Булмаркет, който беше направил проект и имаше готовност да съфинансира пътническа ж.п. линия с 6 спирки от Мартен до централна ж.п. гара, вече нямаме интерес. В България единствено БДЖ пътнически превози има достъп до държавна субсидия за обществен транспорт.

                                            

 

    Историята на една от най-големите компании в България започва на 9 май 1996 г. и в момента включва над 15 основни компании и 5 бизнеса:

- търговия, складиране и дистрибуция на минерални горива,

- производство но биозидел, фармацевтичен глицерин и шротове,

- ж.п. превози в три държави- България, Сърбия и Румъния,

- завод за ремонт на вагони и локомотиви и производство на нови вагони,

- както и 6 гранични дружества.

 Общо в компанията работят почти 2000 души.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha