Четвъртък, 28 Септември 2023

Предлагат задължителни тестове за наркотици след ПТП с пострадали

Предлагат задължителни тестове за наркотици след ПТП с пострадали
Публикация   19:02     03 Май, 2023 /     akcent.bg   /     200

   Задължителен тест за наркотици след ПТП с пострадали трябва да има, но кръвните тестове трябва да се изследват много по-бързо. Това каза в ефира на Euronews Primetime експертът по пътна безопасност и председател на Сдружение „Европейски център за транспортни политики“ Диана Русинова. В сега действащата практика ако шофьор опровергае резултатите от теста за наркотици, то се взима проба, но тя може да излезе и след шест месеца, обясни тя.

   Ако отнемем свидетелството за управление на МПС на хората и безпричинно го задържим заради полевия тест месеци или година, много хора ще осъдят държавата и тя ще трябва да им плати обезщетение, каза още Русинова.

    Лабораториите, които са акредитирани да правят такива тестове за наркотици са най-много две в цялата страна. Трябва да се направи нещо за това да има много повече такива акредитирани лаборатории.

   Диана Русинова, експерт по пътна безопасност и председател на Сдружение „Европейски център за транспортни политики“

   Залавяме все повече и повече водачи, които сядат зад волана след употребата както на алкохол, така и на наркотици. Наркотиците специално са незаконни в нашата държава и усилията на МВР би трябвало да бъдат насочени в друга посока, не само чрез тестване на шофьорите, категорична беше Диана Русинова.  Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha