Четвъртък, 30 Май 2024

За да се вдигне минималната заплата, трябва да се увеличи БВП

 За да се вдигне минималната заплата, трябва да се увеличи БВП
Публикация   07:51     03 Май, 2023 /     akcent.bg   /     276

   Да се увеличи производството и брутния вътрешен продукт. Това посочи като начин за повишаване на минималната заплата в текущата ситуация финансовият журналист Петър Илиев.

   „Ако потърсите още две групи данни, а именно БВП на глава от населението и съотношението на минималната работна заплата спрямо него, ще видим, че ние не сме чак толкова зле. Въпросът е, че произвеждаме малко. Оттам имаме по-малки доходи, икономиката ни е по-слаба, а при тази заплата ние имаме четири пъти по-ниско КПД – коефициент на полезно действие на работника“, обясни той.

   Ако ще гоним минималната работна заплата на Румъния, ще направим и дълг като Румъния. И при този ръст на дълга, миналата година се видя пазарите какво ни казват: пласирайте дълг при този голям дефицит, но ние ще ви го купим на 6% доходност.

   А 6% доходност, при нов дълг от 11 милиарда лева – това са 660 милиона допълнителен годишен разход на хазната, уточни финансовият журналист.

   Според него, трябва да се вземат мерки, които да не застрашават инвестициите, за да може икономиката да върви и да се вдига брутния вътрешен продукт.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha