Четвъртък, 25 Юли 2024

14 млн. работи места в световен мащаб ще изчезнат в следващите пет години, сочи ново прочуване

14 млн. работи места в световен мащаб ще изчезнат в следващите пет години, сочи ново прочуване
Публикация   02 Май, 2023   /     akcent.bg   /     504

            Огромни смущения ще разтърсят световния пазар на труда през следващите пет години, тъй като икономиката губи инерция и компаниите насърчават приемането на технологии като изкуствения интелект (ИИ). Тази констатация идва от Световния икономически форум (WEF), който в неделя публикува доклад, базиран на проучвания сред повече от 800 компании, предава Си Ен Ен.

             Световния икономически форум, който всяка година е домакин на среща на световни лидери в Давос, Швейцария, установи, че работодателите очакват да създадат 69 милиона нови работни места до 2027 г. и да съкратят 83 милиона позиции. Това ще доведе до нетна загуба на 14 млн. работни места, което се равнява на 2% от текущата заетост.

    Тези резултати се дължат на няколко фактора. Преминаването към системи за възобновяема енергия ще бъде мощен двигател за създаване на работни места, докато по-бавният икономически растеж и високата инфлация ще доведат до загуби.

   Междувременно технологичната надпревара за внедряване на изкуствен интелект в работните процеси ще послужи както като положителна, така и като отрицателна сила за работните места. Компаниите ще се нуждаят от нови работници, които да им помогнат да внедрят и управляват ИИ инструментите. Заетостта на анализаторите на данни и експертите по киберсигурност и учените, специалисти по машинно обучение, се очаква да нарасне средно с 30% до 2027 г., според WEF.

   В същото време разпространението на изкуствения интелект ще изложи на риск много работни места,. До 2027 г. може да има 26 милиона по-малко длъжности, свързани със счетоводство и други административни дейности, прогнозира WEF.

   Въпреки засиления фокус върху изкуствения интелект след бума в популярността на чатбота ChatGPT, данните показват, че автоматизацията се разширява сравнително бавно в началото на това десетилетие. Организации, анкетирани от WEF, изчислиха, че 34% от всички бизнес задачи в момента се изпълняват от машини. Това е минимален ръст спрямо нивото от 2020 г.

   Очакванията за темповете на въвеждане на автоматизация в бъдеще също бяха преразгледани надолу. През 2020 г. работодателите смятаха, че 47% от задачите ще бъдат автоматизирани до 2025 г. Сега очакват броят на автоматизираните задачи да достигне 42% до 2027 г.

   Междувременно компаниите преосмислят от какви умения се нуждаят техните служители. Фирмите сега ценят „способността за ефективно използване на ИИ инструменти“ повече от компютърното програмиране, според WEF.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha