Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

С поредното увеличение на заплатите на депутатите в 49-ото НС скочиха с над 800 лева

Публикация 24 Apr, 2023 / akcent.bg

Народните представители получават и пари за редица превилегии

   Заради по-високите доходи в обществения сектор, основното възнаграждение на новите 240 ще е почти 6400 лева, най-високите- 12 бона

   Народните избраници от 49-ото НС ще взимат повече пари от предшествениците си в 48-ото. Причината – депутатските възнаграждения се променят 4 пъти в годината и зависят от заплатата в обществения сектор.

   Заради по-високите доходи там, основното възнаграждение на новите 240 ще е почти 6400 лева, без клас прослужено време или допълнителни възнаграждения за участия в комисии например. Това е с 801 лева повече от предишния парламент. 

   При участие в постоянна парламентарна комисия заплатата на депутатите нараства с 15 на сто. А за участие в подкомисии, временни комисии, както и за работни групи, избрани от постоянните комисии, депутатите получават възнаграждение за времето на работа, но не по-голямо от 5 на сто от основното месечно възнаграждение.

   А за всички важни законопроекти има практика текстовете да се обсъждат не само в самата парламентарна комисия, а и в работна група.

  Към тези заплати депутатите получават и още редица добавки. Към основното месечно възнаграждение взимат по още 1 на сто за всяка година трудов стаж, за научна степен “доктор” - 10 на сто, и за “доктор на науките” - 15 на сто.

  Любопитното е, че депутатите получават добави за стаж без значение каква е била предишната им работа, тоест дали са били певци, лекари, адвокати или научни работници. А ситуацията с добавките за стаж в частния сектор е различна.

  Минималното допълнителното трудово възнаграждение за всяка година трудов стаж и професионален опит е само 0,6%. Същевременно тази добавка се дава само за годините, през които човек е работил в една фирма, или ако е сменил работодателя, е бил на сходна позиция. Така в частния сектор, ако човек смени бранша, губи добавките за стаж и професионален опит, докато при депутатите не е така. И народен представител, който има 20 години трудов стаж, взима 1116 лв. като добавка за професионален опит.

   С това обаче не свършват парите за депутатите. Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение, което прави по още 3720 лв. на месец. Тези пари трябва да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите. А как се отчита използването на тези пари решават отделните парламентарни групи.

   Като се съберат основната заплата, добавките и парите за сътрудници, депутатите, които участват в една парламентарна комисия и имат 20 години стаж, взимат 12 054 лв. на месец.

   На народните представители, които нямат семейно жилище в София, безвъзмездно се предоставя апартамент от жилищния фонд на Народното събрание, като разходите по основен ремонт, типово обзавеждане, охрана чрез сигнална охранителна техника или по друг начин, данъците и таксите се поемат от бюджета на Народното събрание.

   Покриват се и транспортните разходи на народните представители, избрани в райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и съседни на тях области и отстоящи на повече от 250 км от София, до общо 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни.

  

При участие в постоянна парламентарна комисия заплатата на депутатите нараства с 15 на сто и става 6417 лв. А за участие в подкомисии, временни комисии, както и за работни групи, избрани от постоянните комисии, депутатите получават възнаграждение за времето на работа, но не по-голямо от 5 на сто от основното месечно възнаграждение, пише в правилника на 48-ото Народно събрание. А за всички важни законопроекти има практика текстовете да се обсъждат не само в самата парламентарна комисия, а и в работна група.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2022/11/12/narodnite-predstaviteli-vzimat-nad-11-200-lv-na-mesec.550271
 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама