Виното е по-старо от хляба

Виното е по-старо от хляба
Публикация   23 Апр, 2023   /     akcent.bg   /     1085

Еволюцията и култивирането на лозата

Лозата e една от най-старите култури в света. Тя има сложна история на еволюция и култивиране, датираща от 11 000 г. пр. н. е. в Южен Кавказ.

   Многонароден екип изследователи с помощта на ДНК проби от над 3500 лози, разкрива най-подробния модел на еволюцията на лозата, показвайки как тя е оцеляла в климатичните промени и е събрала гени от Азия благодарение на човешките миграции.

   Проучването разкрива произхода на лозата, използвайки базата данни за дивите лози в Технологичния институт в Карлсруе (KIT).

   Лозата има дълга история като една от най-старите култури в света. Виното, произведено от грозде, е сред най-ранните продукти, търгувани в световен мащаб, играейки ключова роля в обмена на култури, идеи и религии.

   Всичко започва от европейската дива лоза в края на ледниковия период. Днес все още съществуват само няколко реликтни популации на тази дива лоза, една от които може да се намери на полуостров Кетч по поречието на река Рейн, между градовете Карлсруе и Манхайм.

   Точният произход на опитомяването на дивата лоза и еволюцията на хиляди сортове лози остават забулени в сенките на времето, изгубени някъде в праисторическата епоха. Известно е обаче, че лозата е устояла през значителни климатични промени и е придобила генетичен материал от Азия благодарение на ранната човешка миграция. Все пак остава без отговор въпросът дали гроздето, използвано за производство на вино, и десертното грозде имат един и същи произход.

   „От няколко години се знае, че Пътят на коприната някога е бил "Път на виното". Китайският символ за алкохол произлиза от грузинските кани за вино, т.нар. Qevri“, обяснява професор Питър Ник (Peter Nick) от Института за растителни науки на KIT Джоузеф-Готлиб Кьолройтер (JKIP).

   Ник, който вече е сътрудничил с китайски изследователи в предишен проект за определяне на геномите на лозята, предлага да се събират лози по предишния Път на коприната и да се анализират техните геноми.

                Най-подробният модел на еволюцията и опитомяването на лозата досега

   Идеята на Ник породи мрежа от изследователи от 16 страни, които допринасят не само с диви лози и стари видове от своите региони, но и със знания за техния произход и история. При най-трудните обстоятелства, произтичащи от глобалната политическа ситуация, ДНК проби от повече от 3500 лози, включително повече от 1000 диви вида, са изпратени в Държавната ключова лаборатория за опазване и използване на биоресурси на Юнанския селскостопански университет.

   Там геномите са декодирани под ръководството на д-р Уей Чън (Wei Chen) и е генериран най-подробният модел на еволюцията и култивирането на лозята досега. В резултат на това са получени редица нови открития. Сега произходът на лозарството може да бъде датиран преди 11 000 г. пр. н. е. в Южен Кавказ.

   Това означава, че виното е по-старо от хляба. Лозарската технология много бързо се разпространи през Средиземноморието на запад.

   В най-кратки срокове, кръстосването с местни диви лози произвежда голямо разнообразие от лози, които се възпроизвеждат с резници. Преди около 7000 години в Близкия изток видовете с едри зърна се развиват в трапезни лози.

   Култивирането е придружено от климатични промени, т.е. края на ледниковия период, както и от топлия и влажен Атлантически океан, климатичен период между 8000 и 4000 г. пр. н. е. Произтичащите от това човешки миграционни движения оставят своите следи в генома на лозята. Средновековните лози в Югозападна Германия, например, съдържат гени на лози от Азербайджан и Централна Азия.

         Източник: Scientists Determine the Origins of One the World’s Oldest Crops
Karlsruhe Institute Of Technology

Тагове : вино , хляб , лоза ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha