Четвъртък, 29 Февруари 2024

Росица Матева: 1,5 млн. души са гласували с машина, а други 1,1 млн. са предпочели хартията

Росица Матева: 1,5 млн. души са гласували с машина, а други 1,1 млн. са предпочели хартията
Публикация   09:43     10 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     230

   Около 1,5 млн. души са гласували с машина, а други 1,1 млн. са предпочели хартията. Това обясни в ефира на bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. 

   "Не сме имали време да правим оценки, тъй като след изборите веднага започнахме приемането на документите от гласувалите извън страната, а след това и районните избирателни комисии започнаха да предават протоколите си. До късно снощи обработвахме протоколите, защото в голяма част от протоколите има неточности", обясни тя.

   Росица Матева подчерта, че грешките се дължат на двойното преброяване на бюлетините. Тя обясни, че ЦИК не обучава членовете на секции, а подготвя методическите оказания.

   "Членовете на комисиите се обучават от районните комисии, но не е редно тази отговорност да се вменява единствено на тях. Обучението е двустранен процес", уточни Матева. 

   Говорителят на ЦИК коментира също така видеонаблюдението и излезлите от строя машини. Тя заяви, че не е в правомощието ѝ да дава оценка, т.е. законодателят трябва да реши дали от видеонаблюдението е имало смисъл, или не.

   "20 машини не започнаха работа в предизборния ден, а около 100 дадоха проблем в изборния ден, като гласуването с по-голямата част от тях беше преустановено. Част от тях разпечатваха бели бюлетини или твърде къси, т.е. без съответния реквизит. Тепърва ще се прави анализ на това", посочи още Матева. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още