Четвъртък, 28 Септември 2023

При 62,26% преброяване ГЕРБ-СДС водят с под 14 хил. гласа

При 62,26% преброяване ГЕРБ-СДС водят с под 14 хил. гласа
Публикация   07:10     03 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     116

   Централната избирателна комисия пусна данни при 62,26% обработени СИК протоколи в РИК. 

Те показват, че към 6 часа сутринта на първо място с 25,84% от гласовете са ГЕРБ-СДС. „Продължаваме промяната - Демократична България"  ги следват с 24,89%, като така разликата е под 14 000 гласа. На трето място според данните е „Възраждане" с 14,90%.

   ДПС е получило 12,92% от вота, а гласувалите за „БСП за България" са 8,92%.

При това състояние на преброяването „Има такъв народ" е последната формация, която влиза в парламента. За партията са гласували 4,38%. „Български възход" е получила 3,10% от вота и ще вземе субсидия, но няма да влезе в парламента. 

     64 480 души са избрали опцията „Не подкрепям никого".

   На практика разликите между основните играчи са толкова малки, че прогнозите не могат да дадат ясна картина за участниците в 49-ото Народно събрание. Затова и не е случайно, че дори и политическите лидери предпочетоха да изчакат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК), в които освен вота от България се отчетат и гласовете от чужбина, които социологическите прогнози не улавят.

   Така до последно няма да е ясно коя от водещите коалиции - "Продължаваме промяната - Демократична България" или ГЕРБ-СДС, ще бъде обявена за победител и ще получи правото първа да опита да състави правителство, но също така неясен е и изходът от битката за третото място, където за момента ДПС и „Възраждане" са с минимална разлика. Несигурно е и влизането на „Има такъв народ" на тв водещия Слави Трифонов в Народното събрание. 

   Българите гласуваха на петите си избори за последните две години, за да сложат край на сътресенията, които парализираха политическата система и изложиха на риск единството на Европейския съюз заради руската инвазия в Украйна. Балканската страна се бори с политическа безизходица, след като поредица от неубедителни избори - последното през октомври - не дадоха на нито една политическа сила достатъчно подкрепа, за да събере управляващо мнозинство. Тъй като проучванията на общественото мнение, а и първите резултати, не показват ясен победител на вота в неделя, е възможно да се проведат още едни предсрочни избори тази година. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още