След няколко часа преговори между Здравната каса (НЗОК) и Фармацевтичния съюз най-накрая бе постигнато споразумение. „То залегна в допълнителното споразумение, с което договорът де факто се удължава не с два месеца, а до края на септември, за да може да се продължи да се проговаря по текстовете, по които все още няма консенсус“, коментира пред репортери главният секретар на Съюза Светослав Крумов.

   Той успокои, че от 1 април пациентите могат да бъдат спокойни, защото няма да се прекъсва тяхната терапия, каквато реална опасност съществуваше. Анексът за удължаването на договора е подписан официално от всички страни и вече е тръгнал за обнародване към „Държавен вестник“, допълни Крумов.

   В понеделник от Фармацевтичния съюз обявиха, че не приемат от април да отпадне възможността аптеките да отпускат по-малки количества и по-малък брой лекарства от предписаните в рецепта по Здравна каса, както предложила и. д. управител на фонда д-р Йорданка Пенкова. Това доведе до замразяването на преговорите по новия договор, който трябваше да влезе в сила от 1 април.