С общи усилия и активност на родителите може да има по-добри резултати в борбата с наркотиците

С общи усилия и активност на родителите може да има по-добри резултати в борбата с наркотиците
Публикация   31 Март, 2023   /     akcent.bg   /     534

  Продължение...

   Доц. Парашкевов до тук говорихме за проблеми, свързани с тютюнопушенето. В последно време обаче все повече се обръща внимание на употребата и най-вече- злоупотребата с наркотични вещества. РЗИ – Русе е активевен участник  в Инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”. Как намирате стореното дотук?

   Това е много интересна инициатива. Адмирации за това. В не виждаме са включени всички държавни органи, институции и НПО, които имат отношение към този наболял проблем.

  Прави ми впечатление, че липсва едно звено- родителите. Когато в една система липсва един елемент, тази система не функционира. Ако няма помощта и съдействието на родителите, няма да има много добри резултати.

   Да, държавата прави нещо, но трябва да е с подкрепата и от семейството. Детето като се прибере у дома си и вижда родители, които използват различни наркотици,  всичко изчезва... трябва да започне всичко отначало. Няма значение дали е тютюнопушене или наркотици... Странно е, че вече се успокояваме, ако детето не употребява дрога, а само пуши цигари. Наркотиците започват доста весело, но завършват  трагично. За тютюнопушенето е доказано какви са вредите върху организма, които настъпват по-бавно.

   За съжаление, този проблем ще продължава да съществува. Това младо поколение има лесен достъп до различни наркотични вещества. Ние видяхме айсберга на проблема, но ние само го облизахме, повърхностно.

  От мащабната анкета, която РУО организира и проведе в рамките на Инициативата се видя, че ако за Русе 9 на сто от учениците си признават, че са употребявали дрога, но една един процент от родителите знаят или се съмняват. За всички е ясно, че реално цифрите на употребяващите наркотици ученици е по-висока, но и цифрите в анкетата са тревожни.

  Става въпрос за деца, за подрастващо поколение, което губим. Със сигурност трябва тази изициатива да продължи, да не се спира дотук.

  Факт е, че след една от проведените срещи се инициира идея срещите на експерти от РЗИ с ученици в училищата да се провеждат вече и с полицейски инспектори, за да могат те да бъдат максимално разкриващи проблемите от употребата и злоупотребата с наркотици.

  Правилно сте разбрали, че проблемът не е само на една или друга институция- всички трябва да са ангажирани с неговото решаване.  Ако това не се разбере и не стане, резултатите ще са временни...

  Едно или няколко деца да спасим, е нещо. Виждаме от бюлетина на полицията има дни, в които шофьорите с наркотици са повече от тези, употребили алкохол. 

   Жалкото е, че злоупотреба с наркотици има и при възрастните.  А това е човешки ресурс, който става все по- недостатъчен, това е разход на държавни средства за лечение на наркозависими.

  Прав сте, че тези 13-годишни деца, вече станали зависими от наркотици, в повечето случаи остават за цял живот в тежест на семейството и на обществото.

   Но за да се случват по-ефективно нещата, трябва да се търси по-голяма ефективност от действията и е съвършено правилно- да се обединят усилията на всички. Сега е страшно да се мине покрай което и да е училище... Не зная учителите как влизат в класните стаи.

   Необходима е по-висока обществена активност, защото спада във възрастта на употребата и злоупотребата с наркотици е силно притеснителна.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha