Четвъртък, 28 Септември 2023

Кредитен консултант: Подгответе се за 200 лв. увеличение на вноската по ипотечния кредит

Кредитен консултант: Подгответе се за 200 лв. увеличение на вноската по ипотечния кредит
Публикация   07:25     31 Март, 2023 /     akcent.bg   /     222

   Лихвите по ипотечните кредити растат, но доста плавно. Те продължават да са на историческо дъно от 2.61% през януари, нараства до 2.65% средната лихва, което значи, че някои клиенти вземат на 2.2 и 2.3. България продължава да е оазис на ниските лихви по ипотечни кредити.

   Това каза в студиото на Euronews Bulgaria кредитният консултант Деян Василев.

   В Щатите лихвите са около 6%, в Англия около 4-5%, което доведе до затягане на пазара.

   Понеже в България банките не увеличават лихвите по депозити и спестовни сметки, лихвите по ипотечни кредити са много статични. В момента, в който лихвите по депозитите тръгнат нагоре, ще се увеличат и тези по ипотечни кредити – и на стари клиенти, и на нови. Но това все още не е започнало.

   Хубаво е човек в момента като тегли кредит да си направи прогноза – с 1% по-висока лихва, с 2% - как ще им се повиши месечната вноска. Ако вземем една средна ипотека от 150 000 лв., ако лихвата се увеличи от 2.6 на 3.6%, месечната вноска се увеличава с около 80 лв. Хората трябва да имат предвид увеличение на месечната вноска от 80-100 до 200 лв. като теглят кредит.

   98% от кредитите в последните 10 години са в лева. Кредитите в лева са по-евтини, отколкото кредитите в евро. Това е така, защото банките имат много левове.

   В среда, в която се очаква повишаване на плаващите лихви, много клиенти търсят фиксирани оферти за по-кратък срок. В България няма фиксирани оферти над 5 г. Офертите с фиксирани лихви не са изгодни – 3.9-4%. Само три банки предлагат такива проценти.

   В последните години имаше 50-60% ръст на цените на имотите, донякъде спекулативно. В София е достигнат пик и в комбинация с повишаване на лихвите може някои купувачи да изчакат, което да доведе до спад на цените на имотите.

   Наемите в последно време скочиха. Ако годишният наем, разделен на цената на имота е над 5%, може да има някаква доходност, ако е под 5%, значи цената на имота е много раздута. При имотите с цел инвестиция трябва много да се внимава на каква цена се взема.

    50-60% ръст на цените на имотите не е здравословен, той е признак на инфлация и несигурност, а сега имаме контраинфлационен режим.

Тагове : вноски , ипотека ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha