Доц. Парашкевов: Тютюнопушенето на обществени места е забранено от Закона, собствениците на заведения, които го нарушават, се повтарят

Доц. Парашкевов: Тютюнопушенето на обществени места е забранено от Закона, собствениците на заведения, които го нарушават, се повтарят
Публикация   30 Март, 2023   /     akcent.bg   /     423

Рестрикции срещу цигарите предприемат все повече държави, подкрепяни от обществото в тях

С директора на Регионална здравна инспекция РЗИ- Русе доц. д-р Александър Парашкевов разговаря Румен Николаев

      Доц Парашкевов, които са най- открояващите се проблеми, които стоят за решаване пред РЗИ-Русе. Кои са най-честите актуални въпроси, които поставят пред Вас като институция русенци?

   Не зная дали ще изненадам някого, но като сериозен проблем за русенци се откроява тютюнопушенето на обществени места. Зачестиха в последно време сигналите от граждани за тютюнопушене в затворени помещения в заведения в града. Прекалено много станаха тези сигнали за почти едни и същи кафенета. Няма да ги споменавам, за да не им правя реклама...

   Не е необходимо, вероятно става въпрос за кафенета в района на Русенския университет и нощни заведения.. .

   Съзнателно се заинтересувах и питах колеги от съседни области дали имат същия проблем. Оказа се, че нямат. Нямат в този висок процент, който отчитаме в РЗИ-Русе.

  Това какво говори според Вас?

За отношението на гражданите към проблема. По принцип, когато знаеш, че в едно заведение се пуши и не искаш да ти е задимено, не се ходи в него. Не е логично да отидеш там и да се жалваш после, че там се пуши.

  Със сигурност има нарушения и те се знаят. Но нямаме толкова служители, за да стоят постоянно в рисковите, да ги наречем, заведения, за да вардят кали и кой пуши. В повечето случаи когато посетим даденото място, не се пуши и след като си тръгнем, отново се палят цигарите.

   Регионалната здравна инспекция като орган на държавната власт е длъжна и се грижи за здравето на хората.  Дали държавата прави достатъчно в тази посока може да се коментира, но се вижда, че прави.

     Имаше един момент, който законово позволяваше в едно заведение да има пушачи и непушачи? Собствениците сами избираха как да постъпят....

Няма да коментира закона, той сега е такъв и ние трябва да го спазваме. Но ние постонно за всичко сменяме закони, без да ги оставим да работят, без да се упражнява необходимият контрол дали се спазва. Така само може да се видят слабите страни, ако има такива.

   Затова в нормалните държави имат закони от десетилетия и столетия, без да ги променят.

  Всъщност, проблемът с тютюнопушенето не е повсеместен, има такиза заведения, собствениците на които не позволяват на клиентите да пушат?

  Да, и те не са малко. Така става ясно, че всичко зависи от собствениците на заведенията. Те реално и носят отговорност дали се спазват правилата. Затова и на тях се съставят актовете. Но при зачестилите сигнали проверките се извършват и представител на полицията. Това е човешки ресурс, който, вместо да решава други важни за гражданите проблеми, трябва да обикаля и да присъства при санкционирането на най-често едни и същи нарушители на Закона.

  Сигналите валят всеки ден, дори и рано тази сутрин вече има такъв, за поредното заведение, едно и също почти...

   В района на Русенския университет, предполагам?

    Да, познахте. Бих препоръчал на тези собственици да посетят РЗИ, да потърсят консултация, на сайта на здравната инспекция също има тълкования на закона, кое  е открито и кое закрито обществено място, къде е разрешено да се пуши и къде- не. Да, някъде може да са изпълнили условията, изисквани от Закона, но ако прозорците са подвижни, но не са отворени, нищо не е направено. Няма  естествена аерация. Това е Законът, такива са изискванията.

  Това, което може да се обобщи- отговорността е на управителя, на собственика на заведението. Той определя правилата- дали ще разреши да се пуши, след като Законът го забранява.

   Виждам, че във все повече страни по света се вземат сериозни мерки срещу тютюнопушенето.  Пример ще дам с Нова Зеландия- там се оказва, след 10-15 години ще можеш да си купиш цигари, ако си на над 62 години. В цяла Нова Зеландия има около 500 места, където да можеш да си купиш цигари.

   Сериозни рестрикции обществото е приело и в Мексико. Забранено е дори да излезеш на терасата на заведението да се пуши. Знаем вече, че Италия готви забрана на тютюнопушене дори на открито.

 Така че не бива да се оплакваме, че са ни отнели правата, след като става въпрос за нашето здраве, както и това на околните.

   Ако държавата, каквото и колкото  прави нещо, ние също да правим нещо в същота посока, ще получим и търсеният и желан ефект.

   Да не говорим, че освен фините прахови частици, цигареният дим има голяма „заслуга” заболяванията на горните дихателни пътища и болните в тубдиспансера да се увеличават.

                                        Следва

Тагове : тютюнопушене ,


Коментари

  •      

    Сашо Апашо винаги се урежда като шефче някъде ;))

Коментирай

   captcha