Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Хампарцумян: Референдумът за еврото цели да се хареса на интелектуално най-изостаналите

Публикация 26 Mar, 2023 / akcent.bg

Ние получаваме това, което сме изработили през годините. Без системни усилия няма как да постигнем успех. Успехът не е случайност, а плод на дългогодишни устойчиви усилия в дадена посока. Оптимист съм за бъдещето, но това трябва да се разбере от критичната маса хора.“

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria банкерът Левон Хампарцумян. По неговите думи част от външните фактори, които обуславят инфлацията, вече се нормализират.

   По-високите цени също водят до по-ниско потребление, така че търговците, които са прекалили с вдигането на цените, също ще се почешат по главата и замислят.

   Лихвите по кредитите се вдигат у нас, но не заради фалита на банките по света, а защото навсякъде по света основните лихвeни проценти на централните банки се вдигат, посочи Хампарцумян. Той очаква обаче това повишаване да бъде плавно.

   „Аз мисля, че трябва да излезем и да гласуваме, за да има правителство. Ако седим вкъщи и чакаме някой да свърши работата вместо нас – няма да я свърши или ще я свърши по такъв начин, че ние няма да сме доволни. Сега е шансът да покажем гражданско отношение и да гласуваме“, коментира още банкерът.

   По думите му политическата нестабилност у нас създава несигурност. Според Хампарцумян всякакви опити за администриране на цени в една модерна, отворена, макар и бедна икономика като нашата, са обречени на неуспех, но уточни, че „очевидно контролните органи не си вършат работата“.

   Банкерът коментира и подписката за референдум за еврото, организирана от една от политическите сили у нас.

   Аз мисля, че този референдум е противозаконен, защото ние сме приели ангажимент да влизаме в Еврозоната. Този референдум е начин за една от партиите да събере популярност сред интелектуално най-изостаналата част от населението, за съжаление.

Според банкера обикновено цените на дребно са по-високи от големите пазари. По неговите думи това повдига цените при нас.

„Ако бяхме част от Шенген и Еврозоната щяха много по-лесно да влизат камионите, нямаше да има разходи по трансакциите и стоките щяха да са далеч по-евтини“, добави той.

„В Америка имаше фундаментална слабост на Silicon Valley Bank и Signature Bank, които бяха фокусирани във финтек и по-рискови неща, плюс лошо управление на съкровищницата на банката, като рискът на някои ценни книжа е бил подценен от тях“, коментира Хампарцумян случващото се в банковата система зад Океана.

   „Фундаментът на банките в ЕС е по-добре нареден, защото опитът от 2008 г. доведе до по-високи капиталови нива. В Швейцария един от инструментите, който се използва като заместител на капитал, но е дългов инструмент и се казва AT1, носи относително добър доход. Един куп инвеститори от Азия са инвестирали в този инструмент, но там с дребния шрифт пише, че при трудности в банката този капитал заминава и няма преимущество като защита спрямо основните акционери. Този капитал замина и азиатските инвеститори основно заплашиха, че ще съдят банката“, обясни банкерът ситуацията в Европа.

   По думите на Хампарцумян, ако 2008-2009 година страдаха основно депозантите и спестителите – сега страдат акционерите и инвеститорите.

   „Трябва да бъдем образовани, трудолюбиви, рационални и дружелюбни“ – така отговори банкерът на въпроса на Диана Радева каква е рецептата за успех.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама