Четвъртък, 30 Май 2024

Съвременната хирургия обсъждат 250 медици във Второто издание на Пролетни хирургични дни - Русе

Съвременната хирургия обсъждат 250 медици във Второто издание на Пролетни хирургични дни - Русе
Публикация   14:15     25 Март, 2023 /     akcent.bg   /     541

   Над 250 медици от страната и чужбина се включиха в стартиралото днес второ издание на симпозиума „Пролетни хирургични дни“. Организатори на събитието за втора поредна година са Лечебни заведения „МЕДИКА“ и Русенски университет „Ангел Кънчев“. Темата на тазгодишният форум е „Хирургията днес, хирургията утре“, а специален акцент беше поставен на работата с най-малките пациенти – децата.

   Официален старт на форума, който е част от събитията, с които през тази година УМБАЛ „МЕДИКА - РУСЕ“ отбелязват 10 години от своето създаване, даде управителят на Лечебни заведения „МЕДИКА“ доц. д-р Кирил Панайотов. „Това е втората ни поредна конференция Пролетни хирургични дни. За наша радост има повече участници, а този път във форума се включват и студенти от различни медицински университети“, каза той. Поздравления поднесоха областният управител Анатоли Станев, кметът на Община Русе Пенчо Милков. Приветствие поднесе и съорганизаторът на събитието, ректорът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ академик Христо Белоев.

 „Щастлив съм, че тук присъстват много млади колеги, а това ми дава надежда, че развитието на хирургията не е загубено“, каза ръководителят на отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „МЕДИКА“ проф. д-р Огнян  Хаджийски.

                                                          

По думите на ректора на Медицински университет - Плевен проф. д-р Добромир Димитров, подобни форуми са изключително важни, защото дават възможност на лекарите да обогатят своите знания. „Научната програма на форума е изключително актуална, с доста иновативни методи на диагностика и лечение на някои заболявания и благодаря на колегите, че са привлекли толкова добри лектори. Чест прави на УМБАЛ „МЕДИКА - РУСЕ“, че инвестира в подобни форуми и дава акцент на съвременната диагностика в медицината. А това е важно за развитието и на лекарите, и медицината“, коментира проф. д-р Димитров. По думите на декана на Факултета по медицина в Бургас проф. д-р Христо Бозов не е лесно да събереш в едно и също време на едно и също място колеги от всички болници, за да могат да покажат най-доброто, на което са способни. По думите му, сесията за медицински сестри е изключително важна, защото те са неизменна част от работата на лекарите, а развитието им е предпоставка и за по-доброто лечение на пациентите.

                                                 

В научната програмата на Пролетните хирургични дни се представят над 70 доклада на медици, специалисти по обща, детска, съдова, пластично-възстановителна и естетична, лицево-челюстна хирургия и неврохирургия, от над 15 водещи български клиники. Свои трудове, насочени към темата детска хирургия, представиха двама видни специалисти от Милано, Италия - проф. д-р Джианантонио Манцони, директор на клиника по Детска урология и доц. д-р Алфредо Берреттини. Във форума се включи и хирургът, ръководител на клиника по Детска хирургия към Детска болница „Мария Кюри“ и преподавател в Медицински университет „Карол Давила“ в Букурещ, Румъния – проф.  д-р Себастиан Йонеску.

   Събитието се провежда едновременно в трите лекционни зали на Гранд хотел „Рига“, като освен за лекарите, беше предвидена и специална сесия, по време на която опит да обменят и медицинските сестри.

 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha