Нов риск: Деца се дрогират с никотинови торбички

Нов риск: Деца се дрогират с никотинови торбички
Публикация   25 Март, 2023   /     akcent.bg   /     424

Съдържанието им може да е опасно за подрастващите, защото е с голямо количество никотин

   За нова опасна мода сред подрастващите алармират от МВР. Деца се надишват с никотинови торбички. Това е легален никотинов продукт и съответно е леснодостъпен. Въпреки че е забранен за продажба на малолетни и непълнолетни, те намират начин да се сдобият с него и да си устройват състезания по издръжливост с идеята да бъдат интересни и харесвани от връстниците си, обясняват от полицията.

    Според Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция "Митници", става дума за пъстра палитра от наркотични вещества и психотропни субстанции. "Никотиновите торбички са законен продукт, който е на пазара. Има няколко вида употреба. Съдържанието им може да е опасно за подрастващите, защото е с голямо количество никотин. Това е вид интоксикация и рисковете за здравето са много", посочи той пред NOVA.

    По думите му новите наркотични субстанции са повече от 3000 вида. "Имаме нарастване на задържани с таблетки тип лекарствени форми, бензодиазепини или опиоиди. Те дават възможност за превъзбуждане или потискане на определени състояния. Новост е, че чрез darknet се продават различни нови наркотични вещества в малки количества", коментира Бакалов.

   Той разкри, че в последните две седмици са разбити четири престъпни групи, създали сайтове за продажба на наркотични вещества. "Афганистан вече приоритизира производството на метамфетамини. У нас потреблението на хероин ще стигне до нула заради появилите се нови наркотични вещества", обясни Бакалов.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha