Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Мартин Димитров от ДБ: Пред Русе има широк хоризонт за развитие след влизането на България в Шенген

Публикация 23 Mar, 2023 / akcent.bg

За депутатите, служебните кабинети, за моделът на свърхконцентрация, за приходите в хазната споделя водачът на коалиция ДБ- ПП в Русе

   Г-н Димитров, не дойде ли време, в което политиците да отстъпят донякъде на професионалистите в различните области, на хората със знания, без партиен популизъм, за да стане ясно реалното състояние, в което се намира държавата.

Виждаме, че амплитудата в изказванията и анализите на икономистите е доста по-малка от тези на политиците, особено сега, в предизборната кампания

 По принцип всеки политик трябва да има професионални знания и умения в дадена област и би било странно да няма. Аз лично много се учудвам от факта, че мои колеги в парламента с години не са вземали думата. Не разбирам какво правят там...

  Те са назначени и са от партийна квота, те не са избрани.

   За мен един човек в парламента трябва да е професионалист в дадена област, трябва да се бори и за каузи. Както видях, Вие също се борите за кауза срещу наркотиците, което е правилно. Това е общ ангажимент - да изчистим обществото от такива зависимости. Нашата съдебна реформа включва и това. Когато направим съда работещ и хората, които се занимават с тази престъпна дейност,получат справедливи наказания, това ще помогне и в борбата с наркотиците.

   Нека да се спрем върху икономиката. Всеки знае ГЕРБ какво е направила, как го е направила, защо го е направила, но в крайна сметка имаше една финансова стабилност на държавата... до едно време.

  Проблемът на ГЕРБ е, че като сравним България с Румъния /казвам този пример, защото сигурно помните, че ние бяхме на едно равнище на развитие, за последните 10 години, 2010 и 2020 г. постигнаха два пъти повече растеж./. Това ми е болна тема, признавам си.

  Има един много важен въпрос. Служебните кабинети са, за да организират изборите. Те не могат да решат нито един важен въпрос. Това трябва да стане ясно и да се знае. А ние сме оставили този служебен кабинет да управлява 10 месеца. Проблемите се натрупват, не се виждат веднага и ще дойде момент, в който ще избухнат.

    Като ме питате какво е състоянието на икономиката- пада събираемостта- първо говоря за бюджета, пада събераемостта на приходите...

  Ще Ви прекъсна- след тези изявления от страна на Кирил Петков последва изявление от кабинета, че има дори ръст на приходите, включително и от ДДС?

  За съжаление не е вярно. Между 5 и 10 на сто е спадът на събираемостта на различните видове данъци и докато не изберем редовен кабинет и ново ръководство на националната агенция по приходите, ще е така. Има много просто и ясно обяснение защо е така-  когато НАП няма зад гърба си парламент, няма финансов министър, който да е редовно избран, няма как да бъдат притиснати големите фирми да си плащат данъците. Занимават се с лесни неща- гонят цветарките, фризьорките, тормозят малкия бизнес.

 Сложната работа на НАП е да събират данъци от големия бизнес, а те не го правят, защото няма гръб. Има рискове.

   Да продължим с икономиката- виждаме, че с Европа почти сме се изравнили по цени. Изглежда нормално, защото ползваме едни и същи суровини, харчим енергия, което горе- долу струва еднакво. Но заплатите у нас са ниски. Затова и повече от 2 млн. българи са гурбетчии.

  Според Вас, виждате ли момент, в който не да ги настигнем, но поне да се доближим до техния стандарт?

    Въпросът Ви е напълно справедлив. Реално се изравниха цените на търгуемите стоки. Става въпрос за стоките, които се движат между границите. Но на нетъргуемите стоки- ресторанти, бръснаро- фризьорски, автомонтьорски, както и станалите хит в последно време зъболекарски услуги, цените са от 3- 4 до 10 пъти по-високи там.

  На Вашия въпрос- защо доходите в България изостават, дори спрямо Румъния? Тук ГЕРБ има една много голяма вина. Те създадоха модел на свръхконцентрация. Това означава малко на брой фирми печелят обществените поръчки...

... създадоха се апостоли, олигарси...

 Ако щете така ги наречете. Малко на брой фирми печелят обществените поръчки, малко на брой- европейските средства от фондовете, малко на брой вземат огромни заеми от Банката за развитие, а тя е създадена да дава пари на малкия бизнес...

  Този модел не води до развитие. Хората в Русе ми споделят- ние за средства от европейски фондове почти не кандидатстваме. Още по-лошо- имах малък бизнес и в един момент се отказах. Няма шанс.

    За да дойде моментът да нараснат доходите, да има растеж и да намалим цените, трябва да се създаде среда, при която има много малки фирми.Как ще стане това?

... Това го говорим вече не помня откога...

  Да, но моделът на ГЕРБ е свръхконцентрация...

... Повечето хора от бизнеса са наясно, че секторите в икономиката бяха парцелирани към феодали- олигарси- железниците при Васил Божков, енергетиката- при Ковачки, земеделието- при Октопод-а и т.н.

   Така е. Такива модели спират развитието. Сега това, което трябва да направим, е европейските фондове да стигнат до хиляди малки фирми. За обществените поръчки да има е- търгове. Да не се знае кой ще спечели... за разлика от досега.

  Но светът се промени. След Ковид-а , а и сега по време на войната, за да дойде чужд инвеститор, трябва да си отличник. Това означава да има добра среда, да си направил съдебна реформа, да няма бюрократични проблеми.

   Инвеститорите загубиха милиарди в  Ковид-а и от войната, затова сега са много притеснени. Затова ние трябва като реформи да изпреварим Румъния, за да може да имаме повече инвестиции.

   За района на Русе искам да разкажа. За Шенген точно пограничните райони са 2-3 пъти по-важни от останалите части в страната. Хората най-вече очакват по този начин да се отпушат границите, да няма опашки.

  Но мен ме вълнуват и последващите ефекти... В момента, в който махнем границите, ще има само табела, Република България, както е на границата между Германия и Франция. В същото време огромна част от стокопотока от Азия, през България, през Румъния, ще минава точно през Русе.

  Русе е идеалното място за транспортни и логистични бази...

    Т.е. след години вече приказки и обещания това може наистина да се случи. Последното е логистичен център за 53 млн. лева европари....

 Да, но зависи от Шенген. Този логистичен център ще стане заедно с Шенген. Така Русе ще се превърне в един от двигателите за развитие  на Северна България. Ще дойдат инвеститори- от Румъния, както и от други държави в Европа, ще се разкрият нови работни места.

  Важното е тук да дойде нов бизнес, без значение в която  и да е от 4-ти промишлени зони. Пътят за развитие минава през добре платени работни места...

  Нали не трябва да забравяме и българските инвеститори?

Да, разбира се. След Шенген Русе ще има и много нови български инвеститори, както и тези, които сега са тук, ще разширят производствата си. Районът Русе- Гюргево ще се обедини икономически, ще има много общи инициативи.

   В тази връзка ще е много важно наистина да има още един мост при Русе на Дунава...

                              Следва продължение

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама