Най-големите дарители в кампанията фаворизират ПП-ДБ

Най-големите дарители в кампанията фаворизират ПП-ДБ
Публикация   10:37     19 Март, 2023 /     akcent.bg   /     256

ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ не отчитат нито стотинка финансова помощ от симпатизанти

   Традиционно големите спонсори в предизборната кампания предпочитат ПП и ДБ. Това се вижда ясно от регистъра на Сметната палата, където се отчитат даренията за участниците във вота. Двете формации влязоха в коалиция и сега не им се налага да се съревновават за дарители, които споделят политическата им идеология.

   Кампанията вече е преполовена и най-голямото единично предизборно дарение към момента е именно към ПП-ДБ – 60 000 лв. Направено е от предприемача Светозар Георгиев, който и в предните кампании даряваше дори по-големи суми на формацията на Кирил Петков и Асен Василев. Като източник на средствата, Георгиев е посочил в декларацията си, пусната в Сметната палата, търговия с акции на „Майкрософт“ в периода юли 2017 г. - март 2023 г. При ПП-ДБ е отишло и второто по големина дарение от 10 000 лв., направено от Георги Игнатов.

   Всъщност, седем от първите десет по размер дарения досега са облагодетелствали тази коалиция. Другите три са получени от „Левицата“, съставена от отцепници от БСП, БВ на Стефан Янев и „Заедно“ на бивши кадри на ИТН.

   Към 18 март паричните дарения за участниците в изборите възлизат на общо 158 475.77 лв. Сумата е малка, ако се вземе предвид колко много политически сили са се включили във вота – 14 партии, 7 коалиции и 2 инициативни комитета. При ПП-ДБ са отишли над половината от тези пари. ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ не отчитат нито стотинка финансова помощ от симпатизанти.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още