Понеделник, 25 Септември 2023

Двата икономически въпроса, които тревожат най-много света през 2023 г.

Двата икономически въпроса, които тревожат най-много света през 2023 г.
Публикация   14:36     18 Март, 2023 /     akcent.bg   /     151

    Двата въпроса, които в момента вълнуват най-много гражданите по света, са инфлацията и бедността. Това показват резултатите от проучването "What Worries the World?" (Какво тревожи света?), извършено от мултинационалната компания за пазарни проучвания и консултации Ipsos. То е направено сред 19 500 души в 29 страни между януари и февруари тази година, предава elEconomista.es

   43% от интервюираните казват, че инфлацията е един от "основните проблеми, пред които е изправена страната им днес", докато загрижеността за бедността и социалното неравенство е спомената от 32% от анкетираните. 

   Участниците в проучването изразяват също така загриженост и относно въпроси като престъпността и насилието (27%), безработицата (27%) и корупцията (25%).

   Въпреки факта, че преди около година пандемията от коронавирус беше класирана като най-голямото безпокойство в света, в това изследване тя се нарежда на 12-то място: 9% от анкетираните заявяват, че продължават да бъдат загрижени по тази тема. 

   Компанията, която проследява общественото мнение по най-актуалните социални и политически проблеми всеки месец, показва в своето изследване и представата на гражданите за развитието на съответните страни. 

   По тази линия, почти две трети (62%) от анкетираното население в 29-те държави вярва, че страната им се движи в "грешната посока". Хората обаче не са особено "песимистични" в момента, твърдят изследователите. Ретроспективен поглед показва, че през последните десет години мнозинството от анкетираните винаги са били несъгласни с развитието на страната си. 

   Сравнението между отделните държави показва значителни разлики. В нито една от анализираните страни усещането, че се върви по лош път, не е по-силно изразено отколкото в Перу, където девет от десет анкетирани са песимисти по отношение на текущата посока на страната, казват авторите на изследването.

   От шестте страни от Латинска Америка, включени в проучването, Бразилия, която беше разтърсена от антидемократични протести по-рано тази година, е страната с най-нисък процент недоволни граждани (44%). Докато в Испания, шест от десет анкетирани смятат, че положението в страната се влошава.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha