Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Русе отбеляза 150 години от смъртта на бележития български революционер Ангел Кънчев

Публикация 18 Mar, 2023 / akcent.bg

   150 години от смъртта на бележития български революционер Ангел Кънчев отбелязаха днес русенци. Церемонията, която бе организирана от Община Русе, се проведе пред паметника на героя на ул. „Славянска“ в крайдунавския град. Сред официалните гости ба събитието бе и заместник областният управител Детелина Ачева.

   Слово произнесе  кметът на Община Русе Пенчо Милков. Заупокойна молитва за Ангел Кънчев и за падналите за Освобождението на нашето отечество бе отслужена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. По традиция церемонията завърши с полагане на венци и цветя, а младата Елена Димитрова от вокална школа „Приста“ изпълни „Заветът на Аспарух“. Прозвуча и стихотворението „Самоубиец“ от Пенчо Славейков. В събитието се включи и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Косьо Станев.

   Припомняме, че Ангел Кънчев има ключова роля при формирането и дейността на Русенския революционен комитет.

   Сред официалните гости бяха заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, общински съветници, представители на академичната общност, на местната и държавна власт, както и ветерани, и войни от запаса и резерва.

   Половин час преди това на брега на река Дунав – между Вития мост и Морска администрация, Регионален клон „Ангел Кънчев“ към Национално дружество „Традиция“ представи възстановка в памет на саможертвата на 22-годишния национален герой. Шествието, водено от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, продължи към паметника на Ангел Кънчев, където се състоя и самата церемония.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама