Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Калоян Стайков, икономист: Министерството на финансите има комуникационен проблем

Публикация 18 Mar, 2023 / akcent.bg

   „Министерството на финансите очевидно има комуникационен проблем. Такива новини не се обявяват по такъв начин. Разбира се, думите на министър Велкова бяха извадени от контекста и от "евентуално може да се случи, стигнахме до фалит".“

   Така икономистът Калоян Стайков коментира изявлението на финансовия министър Росица Велкова за възможен държавен фалит.

          Ето какво още каза той:

Със сигурност условията в кредитирането ще започнат да се затягат. Това не е новина от тази година, а от миналата. Знаехме, че възходящия тренд на икономиката и меката парична политика рано или късно ще върнат по-високите лихви. Така че този ход за повишение с 0.5% на водещите лихви на ЕЦБ е нормален.

В години на изключително висок икономически растеж и очаквана малка инфлация имаме малко по-нисък дефицит с кризисната 2020-та година. Тоест, нещо е сбъркано. Това не е нещо ново на хората, които следят бюджетното изпълнение. Просто има много социални разходи като заплати, пенсии и прочее. Тази година ще имаме и проблем с инвестициите.

Трябва да се намери решение с правителство, което да носи отговорност за решенията, които се взимат. Обикновено се появява един министър казва каквото иска, всички му ръкопляскат и това е всичко. Няма достатъчно воля за реална реформа в бюджетната сфера.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама