Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Джанет Йелън: Американската банкова система е стабилна, но не всички влогове са гарантирани

Публикация 17 Mar, 2023 / akcent.bg

   Американската банкова система остава стабилна и американците може да се чувстват уверени, че депозитите им ще бъдат там, когато са необходими, заяви американският финансов министър Джанет Йелън. Тя обаче отрече извънредните действия в последно време след фалита на две големи банки да означават, че съществува обща държавна гаранция за всички депозити, предава Ройтерс.

   В първото си изявление след извънредните мерки през уикенда, предприети с други регулатори, за да гарантират, че нито един вложител в Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank (SB) няма да претърпи загуби, Йелън беше попитана дали това означава, че всички негарантирани депозити сега са гарантирани.

   „Една банка е третирана по този начин“, само ако супемнозинства в бордовете на Федералния резерв, Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC) и „аз, в консултация с президента, определим, че неуспехът в защитата на негарантирани депозити ще създаде системен риск и значителни икономически и финансови последици“, отговори Йелън на сенатора от Републиканската партия Джеймс Ланкфорд.

   Изказването ѝ беше първата изрична индикация относно гледната точка на регулаторите за ограниченията на извънредната гаранция от уикенда, че десетките милиарди негарантирани депозити в Silicon Valley и Signature няма да бъдат загубени.

   Преди изказването си в Сената Йелън изрази задоволство от „решителните и категорични“ извънредни мерки, предприети в неделя, като заяви, че те са помогнали за възстановяването на доверието на вложителите и са предотвратили по-широкообхватно изтегляне на средства от банките.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама