Днес е : Неделя, 26 Март 2023

ЕЦБ вдигна лихвата до 3.5%, най-високата от 2008 г. насам

Публикация 17 Mar, 2023 / akcent.bg

   Европейската централна банка повиши днес основния лихвен процент с 50 базисни пункта до 3.5%, което е най-високото равнище от 2008 г. насам, и не коментира какви може да са бъдещите ѝ стъпки за овладяване на инфлацията.

   Решението е взето на фона на изключителни сътресения на финансовите пазари, които накараха анализатори да предполагат, че централата във Франкфурт ще бъде принудена да се откаже от плановете си за друго сериозно повишаване на лихвените проценти. Основната причина са опасенията от нова финансова криза изместват опасенията за инфлацията, коментира "Ройтерс".

   След като повиши лихвените проценти от юли с най-бързия си темп в историята, за да ограничи инфлацията, ЕЦБ ефективно обеща още 50 базисни пункта (bps) увеличение за четвъртък и сигнализира за по-нататъшни ходове през следващите месеци.

  Но колапсът миналата седмица на Silicon Valley Bank в Съединените щати породи опасения относно напрежението в банковия сектор и накара акциите да се сринат, като Credit Suisse, дълго преследвана от проблеми, е в центъра на срива в Европа.

   Докато акциите се покачваха в четвъртък, след като Швейцарската национална банка хвърли на Credit Suisse спасителен пояс от 54 милиарда долара заем, нестабилността държеше пазарите под напрежение,. Това е притеснение и за ЕЦБ, тъй като паричната политика работи чрез финансовата система.

   В подкрепа на аргумента за по-голямо изменение на лихвените проценти новите икономически прогнози на ЕЦБ ще покажат инфлация значително над нейната цел от 2% през 2024 г. и малко повече през 2025 г., каза пряко запознат източник пред "Ройтерс".

   Прогнозите за базовата инфлация, индикатор за трайността на растежа на цените, междувременно ще бъдат повишени, което предполага, че понижаването на инфлацията ще бъде продължителна и паричната политика ще трябва да остане строга за известно време.

   Пазарите се съмняваха в решимостта на ЕЦБ и паричният пазар показваше, че инвеститорите виждат приблизително 50% шанс за увеличение от 50 базисни пункта.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама