Понеделник, 2 Октомври 2023

"Тренд": 5 формации влизат в НС, победителят остава неясен

Публикация   07:37     16 Март, 2023 /     akcent.bg   /     174
  • 5,1% ще гласуват с опцията “Не подкрепям никого”
  • 2,5 - 2,7 милиона пред урните на 2 април
  • 5 + 3 формации в следващото Народно събрание

      Пет формации със сигурно участие в следващото Народно събрание.

   Победителят остава неясен. Три партии остават под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3%. Това показват данни от проучването на изследователски център “Тренд”, проведено по поръчка на “24 часа” между 6 и 12 март.

   В първата седмица на предизборната кампания паритетът между първите две формации се запазва. Коалицията “Продължаваме промяната” - “Демократична България” (26,5%) разполага с преднина от 0,9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС (25,6%). ДПС удържа третата позиция с 13,6% от гласуващите, следвано от “Възраждане” с 12,9% от гласуващите. БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7,6%. Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на “Левицата!”.

   Според данните на “Тренд” новата лява коалиция разполага с 3,5% сред гласуващите. 3,6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за “Български възход”, а 3,1% за “Има такъв народ”. 5,1% посочват “не подкрепям никого”. Резултатът от тази опция е преразпределение между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

   47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди. /БГНЕСКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още