Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Увеличение на командировъчните двойно обсъждат бизнес и синдикати днес

Публикация 13 Mar, 2023 / akcent.bg

   Парите за командировка в страната да се увеличат двойно – от 20 на 40 лв. на ден. Това предвиждат промени в Наредбата за командироване, която днес синдикати и бизнес ще осъждат в Комисията по трудово законодателство към Тристранния съвет. 

  За пръв път от 2008 г. дневните за командировка в страната ще бъдат увеличени, при това двойно. Сумата ще се повиши от 20 на 40 лв. на ден, предвижда проект на промени в наредбата за командировките в страната, публикуван за обществено обсъждане.

   Дневните пари са предназначени за покриване на разходите на командирования за храна през деня и компенсиране на работника или служителя за претърпяното неудобство, тъй като не може да се храни в дома си. Според данните на Националния статистически институт за периода от януари 2008 г. до декември 2022 г. инфлацията според индексът на потребителските цени е 60,8%. С предложеното увеличение ще се гарантира адекватен размер на дневните, за да може командированият да покрие разходите за храна, мотивират се от социалното министерство.

   В наредбата са предвидени и редица облекчения и възможности за покриване на допълнителни разходи. Заповедта за командироване ще може да се издава и в електронен вид. Когато човек пътува със собствен транспорт, разходите ще му се възстановяват не според най-икономичния режим на движение, както е сега, а според комбиниран режим на движение. Сега под икономичен режим се има предвид извънградско шофиране, което пречи да се възстановяват реалните разходи при командировката, обясняват авторите на наредбата.

Коментари

Реклама

Реклама