Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Как ще се развие политическият пъзел след 2 април?

Публикация 12 Mar, 2023 / akcent.bg

   Ще имаме ли правителство след 2-ри април и какво ще се случи след петите поред избори у нас за две години? Коментар на младите политолози Габриела Ерелийска, Мария Пеловска и Стефан Стефанов.

   Стефан Стефанов:

Сегашното социологическо проучване на „Галъп“ е много интересно. Затвърждава мнението, че последните партии не позволяват на първите да сформират правителство сами.

Въпросът за достъпността до гласуването и идеята някои хора поради възраст или друго имат предизвикателство да използват машините е основен. Ние може да се смеем на това, но за мен това не е нещо на което трябва да гледаме с негативно око.

Премахването на Паметника на съветската армия в София и протестите на БСП срещу това може да ѝ помогнат да премине над 4% бариера, на другите партии премахването му не вярвам да им помогне с нещо. Въпросът е как да се създаде парламентарно мнозинство. За мен вариантите са два. Широка коалиция между ПП-ДБ-ДПС и БСП и втори вариант коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

            Мария Пеловска:

От известно време БСП е партия, която хем имаме нужда от нея като модерна европейска държава, хем позицията й беше доста различна от общественото мнение. Алтернатива трябва да има, но до колко е ефективна тя. С машинното гласуване получаваме една пластика, която вече възрастните хора редовно използват в банковите устройства. Не може това да ни притеснява. Би трябвало тези кампании срещу джендърството да работят, но според мен повечето хора не разбират това.

Смятам, че всички млади хора трябва да излязат и да гласуват.  Алтернативи има. Но, ако няма диалог между партиите ще продължим да се въртим в кръг.

      Габриела Ерелийска:

Очевидно всички проучвания сочат, че факторите на изборите ще са отново ГЕРБ-СДС и коалицията ПП-ДБ, въпросът остава дали ще има резултат от диалогът между тях и дали някоя от партиите биха били склонни да направи компромис за да постигне резултат.  Много партии тръгват със заявката, че ще са първа политическа сила, но те забравят, че трябва да достигнат до избирателите, които трябва да гласуват до тях.

Много от хората не знаят за какво се борят партиите. Те де факто не знаят за какво гласуват, не знаят за исканите реформи от тези партии.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама