Вторник, 26 Септември 2023

Значение на долната граница на кръвното

Значение на долната граница на кръвното
Публикация   19:46     10 Март, 2023 /     akcent.bg   /     256

    Диастоличното кръвно налягане показва налягането в кръвоносните съдове между ударите на сърцето, когато то си почива. Долната граница на кръвното се счита за ниска когато е 60 или под тази стойност и за висока, когато е над 90. Промените в начина на живот, като например загубата на тегло, оказват влияние върху диастоличното кръвно налягане.

   При измерване на кръвното стойността, която отчита апарата при първия доловен тон на сърцето, показва горната граница на кръвното налягане. Диастоличното кръвно налягане се променя често през целия ден под влиянието на редица странични фактори като поза на тялото, нивото на физическа активност, умствено напрежение, стрес, употребата на никотин и други.

   За това е добре то да се измерва няколко пъти на ден, като накрая да се пресметне неговата средна стойност. Имайте предвид цялостното си здравословно състояние, начина на живот, диетата и историята на семейните заболявания, когато сравнявате вашето кръвно с това, което се счита за нормално.

   Тъй като кръвта се изпомпва от сърцето към всички кръвоносни съдове, то можем да кажем, че диастоличното кръвно налягане е отговорно за това. Представете си кръвоносните съдове като клоните на едно дърво и колкото те са по-надалеч от сърцето толкова по-малки стават те. Един клон води към мозъка, друг към бъбреците, трети към друг ваш орган. Диастоличното кръвно налягане съхранява кръвта, която тече през всички тези клонове, така че клетките на организма да получават кислорода и хранителните вещества, от които се нуждаят и да изхвърлят ненужните отпадъци.

   Когато долната граница на кръвното е твърде ниска, известно като хипотония, кръвта не е в състояние да донесе кислород и хранителни вещества на клетките, това от своя страна може да накара клетките ви да умрат. Ако диастоличното кръвно налягане е твърде високо, говорим за хипертония. При хора с високо кръвно налягане малките кръвоносни съдове на жизненоважни органи са най-засегнати с течение на времето. Тези кръвоносни съдове стават по-податливи към разкъсване или блокиране, а в такъв случай може да се стигне до фатални последици за човека.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha