Понеделник, 2 Октомври 2023

"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати, неяснота и за №3 на изборите

Публикация   19:30     10 Март, 2023 /     akcent.bg   /     254

   Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%, ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място.

   В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%.

   Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио (БНР), показващо нагласите на старта на кампанията. Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент.

   Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци. 4,4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

   "Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н. са възможни динамични развития, включително в последния момент", посочват от "Галъп".

   Според Първан Симеонов от "Галъп" "интригата" за първото място ще се реши в последния етап на предизборната кампания. "Да не кажа в последния ден на кампанията, както често се случва напоследък. Защото обикновено когато има такъв неясен финал, излизат гласоподаватели и наклоняват везната в едната или другата посока. Да видим накъде ще я наклонят сега", добави той пред БНР.

   Той каза още, че изглежда ПП-ДБ "имат още какво да мобилизират", а ГЕРБ "има на своя страна и хартиеното гласуване, което изглежда е по-предпочитано сред техните привърженици". 

   По думите му в ситуация като тази, в която има състезание между две основни формации, винаги има опити някой трети да се възползва като смени проекцията. "Такъв кандидат вероятно ще е партия "Възраждане" този път, която вероятно е амбицирана за третото място. Там обаче тя среща доста сериозна и традиционно стабилна конкуренция в лицето на ДПС", посочи Симеонов.

"Това предполага активност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци", подчертават от "Галъп".

Според проучването 4.4% от заявяващите, че ще отидат до урните биха предпочели "Не подкрепям никого".

*Изследването на "Галъп интернешънъл болкан" е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha