Вторник, 18 Юни 2024

"Маркет линкс": Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ е в рамките на статистическата грешка

Публикация   07 Март, 2023   /     akcent.bg   /     184

   Коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" има лека преднина пред втората политическа сила ГЕРБ-СДС сред решилите да гласуват на предстоящия вот на 2 април. Става дума за 0.5% разлика между подкрепата на двете формации. Това показват данните от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и "Маркет линкс"*.

   Проучването показва, че ако изборите бяха сега, в парламента щяха да влязат пет политически сили. Подкрепата за ПП-ДБ е 20.9% сред решилите да гласуват, а за ГЕРБ - 20.4 на сто. Трета политическа сила е ДПС с 13.3%. Следват "Възраждане" с 11.8% и БСП с 6.6%. Под бариерата остават "Български възход" с 2.4%, ИТН с 2.3% и Левицата с 2.3%.

   "Засега е трудно да се предвиди възможността някоя от тези две коалиции (ПП-ДБ или ГЕРБ-СДС- бел. ред) да достигне толкова висок процент резултат на предстоящите избори, така че да успее да формира самостоятелно правителство. Това по принцип изглежда невъзможно, така че коалиционна форма би била задължителна за формирането на следващ редовен кабинет", каза пред бТВ Добромир Живков от "Маркет линкс".

   По думите му все още е рано да се каже дали обединението на ПП и ДБ им носи по-голям успех, отколкото ако се бяха явили по отделно.

   "Има много избиратели, които все още не са взели окончателно решение за кого да гласуват. Към момента виждаме изключително изострена битка за първото място с практически равен резултат", каза Живков.

   "Значително по-висока мобилизация виждаме в коалицията ПП-ДБ. В ГЕРБ-СДС можем да търсим и вариант за някакъв електорален резерв, тъй като виждаме, че мобилизацията не е на много високо ниво. Това може да е резултат и от други процеси, които текат в нашето общество. Възможно е този потенциал да не бъде реализиран в деня на изборите", посочи още социологът.

   По думите му при ДПС няма съществена динамика, но при "Възраждане" има известно нарастване на политическата подкрепа.

"С инициативата, свързана с референдума за еврото, те се опитват отново да влязат по-остро в политическата ни предизборна кампания, привличайки повече внимание върху себе си", посочи Живков.

   Той подчерта, че БСП отбелязва низходящ тренд, който е постоянен и това е следваща стъпка надолу.

   "Разчитането на хартиената бюлетина да промени този резултат може да доведе до някаква частична мобилизация отново в редиците на БСП, но като цяло резултатите могат да ни правят по-скоро скептични към подобно развитие", посочи Живков.

   Според проучването "за" хартиеното гласуване са 20%, "за" машинното – 56%, а неутрални са 24%.

* Проучването е проведено сред 1080 пълнолетни лица в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha