Събота, 30 Септември 2023

Вътрешният министър обеща изненади с имената на разследвани за корупция политици

Вътрешният министър обеща изненади с имената на разследвани за корупция политици
Публикация   14:59     05 Март, 2023 /     akcent.bg   /     167

   Министърът на вътрешните работи съобщи, че широк списък от имена на български политици от различни политически сили присъстват в проверките, които МВР ще предостави на българската или на европейската прокуратура, а сред имената има изненадващи.

   "Част от водените у нас производства за корупция сред политически фигури са под наблюдение на Европейската прокуратура, което означава злоупотреба с европейски средства. Част от проблемите, които констатираме по пътищата (пътните настилки - бел ред.) също са в тази графа. Една част от проверките, които извършваме, ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а друга - на европейската. Спектърът е доста широк - не говорим за политици от една политическа сила. Най-коректно е да бъдат обявени самите обвинителни актове, когато се внасят в съда. Ще има изненада при съобщаването на имената", каза Дерменджиев в интервю за БНР днес (цитатите са пресъздадени чрез сайта на радиото - бел. ред).

   "Има разследвания за некачествено строителство на пътища и ще има, тези проверки ще продължат. ... Тестваме достатъчно големи участъци от пътищата и това, което се установява, е смущаващо. Установява се липса на достатъчно положен материал, неспазване на технологичните норми, установява се, че част от вложения материал е некачествен", коментира служебният министър след като преди него в същото предаване представител на браншовата камара "Пътища" изказа мнение, че проби се взимат манипулативно, а Министерството на регионалното развитие опитва да злепостави строителите умишлено. "Ние не правим проучвания или проби, а правим проверки по линия на това дали е извършено престъпление и водим досъдебни производства.

   Съжалявам, че това някои хора ги притеснява, очевидно се поражда истерия. Проверките ще приключат и резултатите ще бъдат оповестени каквито са. Говорим за проверки и производства, които вървят по реда на НПК. Нека да се разграничават нещата. Знаем как да действаме и ще спазим закона. ... Нарушенията са много и най-различни. Нашата цел е да проверим кои от тези нарушения съставляват престъпления и там, където има такива, те да бъдат внесени в прокуратурата, за да може да бъде повдигнато обвинение и да внесе обвинителни актове в съда", поясни Демерджиев.

   Помолен да коментира хода на предизборната кампания, министърът на вътрешните работи каза, че вече са образувани първите производства. "Хартиената бюлетина вдигна интересът на лицата, които контролират вота, т. нар. корпоративен вот", добави той.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още