Четвъртък, 28 Септември 2023

Здравният министър обяви ваксините срещу COVID-19 за вече неефективни и ненужни

Здравният министър обяви ваксините срещу COVID-19 за вече неефективни и ненужни
Публикация   08:01     05 Март, 2023 /     akcent.bg   /     195

   Ваксините срещу COVID-19 са неефективни срещу новите щамове и България отказва да ги купува занапред, това заяви пред БНТ здравният министър Асен Меджидиев.

   Едновременно той подчерта, че покрай вълната на отхвърляне на ковид-ваксините в страната има отказ от имунизиране и срещу морбили - ваксина, която е задължителна. Министерството трябвало да мисли и как да въведе имунизацията срещу варицела и това е неговият приоритет.

    България ще бракуване нови 2,8 млн. дози ваксини срещу COVID-19 през тази година, каза министърът и подчерта, че това е огромен финансов ресурс, който се губи - веднъж като се купуват ненужни ваксини, а втори път, като се плаща за унищожаването им. По думите му нивото на ваксиниране срещу коронавируса в страната е толкова ниско, че на практика няма на кого да се поставят бустерни ваксини, а и никой не ги търси. Затова властта е на твърдата позиция, че тези договори трябва да се прекратят и е намерила подкрепа у Полша, Чехия и Литва.

    В отговор на друг въпрос министърът каза, че подкрепя лекарския съюз в желанието му потребителската такса да се увеличи, но призова да се изчака приемането на редовен бюджет. Таксата, която пациетите плащат при посещение на лекар, сега е 2.90 лв. и не е променяна от десетилетие. "Трябва да има увеличение, но не мисля че сега е времето - при удължен бюджет е трудно да се изчислява това. Увеличението трябва да бъде разчетено от Министерството на финансите, а не от Министерството на здравеопазването, иначе подкрепям колегите.", каза той.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още