Днес е : Понеделник, 5 Юни 2023

ЦИК: Тъмната стаичка се замества от параван

Публикация 04 Mar, 2023 / akcent.bg

В секциите ще има отделни кутия за машинното гласуване и кутия за хартиените бюлетини, уточни Росица Матева от избирателната комисия

   Две нови неща ще посрещнат избирателите на предсрочните парламентарни избори на 4 април. Едното е „малко старото от 4 април 2021 г.“, а именно, че всеки избирател в секция, в която има над 300 избиратели по списък, ще може да избира да гласува с хартиена бюлетина или с машина. А другата разлика е, че когато гласува с хартиена бюлетина, избирателят няма да влиза в кабина за гласуване, а ще има параван, който ще осигурява тайната на вота. Това разкри заместник-председателят на ЦИК Росица Матева пред БНТ. Параванът ще бъде непрозрачен и достатъчно висок, за да запазва тайната на вота.

   „Вече сме готови за предстоящите избори. Преди дни обявихме за изпълнител стария изпълнител на тези дейности по техническото обслужване на машинното гласуване. За хартиените бюлетини хората са наясно с начина на гласуване“, каза Матева. 

   По отношение на гласуването с машина от нея вече ще излиза бюлетина, а не разписка, уточни тя и допълни, че „законодателят реши, че разписката ще се казва бюлетина от машинно гласуване. Тя трябва да бъде със съдържанието на разписката. Бюлетината за машинно гласуване, отпечатвайки се от машината, ще има почти идентичното съдържание с разписката, а именно: ще пише бюлетини от машинно гласуване, номера на секцията, номера на машината, името и номера на партията или коалицията, за която е гласувал избирателят и името и номера на кандидата, ако е избрал да гласува с преференция. Не отпечатва истинска бюлетина, но ще се визуализира на екрана така, както е било досега".

   В секциите ще има отделни кутия за машинното гласуване и кутия за хартиените бюлетини. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама