Четвъртък, 20 Юни 2024

Природният газ поевтинява с над 14 на сто през март

Природният газ поевтинява с над 14 на сто през март
Публикация   01 Март, 2023   /     akcent.bg   /     289

    Цена на природния газ за март от 106,74 лв. за мегаватчас(без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) утвърди Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) на закрито заседание днес. Така цената на синьото гориво през март ще е с над 14% по-ниска от тази през февруари, която беше 124,34 лв./MWh. (без цена за достъп, пренос, акциз и ДДС).

   Основен фактор за понижението  е намалението на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища. Поради намаленото прогнозно потребление на природен газ за март „Булгаргаз“ е включил в ценовия микс по-малки количества от добив от хранилището в Чирен, в сравнение с предварително планираните.

   Снижаването на борсовите котировки през февруари е дало възможност на обществения доставчик да продължи виртуално да нагнетява природен газ на значително по-ниски цени, което оптимизира ценовите равнища на съхраняваните количества. В резултат на това е намалена цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, и е постигнато снижаване на крайната цена за март, обясниха от КЕВР.

   Енергийният регулатор утвърди цената за март след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

   КЕВР  установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

   В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB/) на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 33,54% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, уточниха от енергийния регулатор.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha