Четвъртък, 30 Май 2024

Проф. Джон Миършаймър: Истинската цел на САЩ през 2014 г. бе разширяването на НАТО и превръщането на Украйна в западна крепост

    Проф. Джон Миършаймър: Истинската цел на САЩ през 2014 г. бе разширяването на НАТО и превръщането на Украйна в западна крепост
Публикация   10:29     26 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     727

    Проф. Джон Миършаймър е международен учен, преподавател по международни отношения в университета в Чикаго. Неореалист и автор на лекцията „Защо Украйна е вина на Запада?”

   Ето каква позиция той сподели по БНТ в предаването Говори сега с водещ май Костадинова

  Причините за кризата, която избухна през 2014 г. се превърна в мащабна война на 24 февруари  м.г.. Това бяха усилията на Запада за превърне Украйна в западна крепост, разположена на границите на Русия.

 Много е важно да се разбере, че главно САЩ ръководеха този процес, а не европейците. САЩ вземаха решенията. Ключов елемент в стратегията на Запада беше разширяването на НАТО, Украйна да стане част от НАТО, от ЕС, както и насърчаване на оранжева реворюция в Украйна, която да я превърне в прозападна либерална демокрация...

  Но истинската цел бе разширяването на НАТО. От гледна точка на Русия това беше категорично неприемливо.Руснаците дадоха ясно да се разбере това през 2008 г..Това го правят недвусмислено ясно и към момента.

Въпреки това Западът, и тук отново говорим предимно за САЩ, продължават да разширяват на Изток в Украйна, продължават да се опитват да направят Украйна член на Алианса.

Крайният резултат на тази глупава политика беше, че руснаците най-после осъзнаха, че трябва да сложат край на това. А за да го направят, трябваше да нахлуят в Украйна... И те го направиха на 24 фвруари м.г.

    И ето ни сега- в ужасна война.

   Това, което руснаците искаха от самото начало, е Украйна да стане неутрална държава. Те всъщност искат Украйна да изглежда както от 1991 г. и приблизително 2014 година, когато избухна кризата Те не искат Украйна да е западна крепост, разположена на руските граници.

   Те са много ясни по този въпрос, ако това не се случи, т.е. ако Украйна не стане неутрална държава, ще превърнат Украйна в нефункционираща, остатъчна държава- териториалният размер ще бъде намален

   Според американския професор има два начина да се използват ядрени оръжияАко Западът успее да постигне целта си да победи Русия вътре в Украйна, с други думи- ако украинската армия със западна подкрепа и руснаците загубят всички спечелени територии или са на ръба да загубят тези територии.: Вторият сценарий  руснаците  да използва ядрено оръжие е ако този конфликт се превърне във война между великите сили.

Сега руснаците могат да използват ядрено оръжие в Украйна, без да се притесняват от ответен удар на САЩ, защото ще удрят цели в Украйна, не натовски или на САЩ.

Но мисля, че няма да се стигне до използване на ядрена сила- няма доказателства, че руснаците ще загубят и че САЩ ще се намесят.

 Но... ситуацията може да се промени.

 

 

...

  

 

 

Тагове : НАТО , САЩ , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още