Събота, 30 Септември 2023

Политически реклами: защо новите правила на ЕС са важни

Политически реклами: защо новите правила на ЕС са важни
Публикация   08:44     26 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     165

Европейският парламент иска регулации, които защитават демокрацията и правата на хората.

   Политическите кампании, особено преди избори, влияят значително върху начина, по който хората възприемат системата на държавно управление, избраните лидери и техните позиции.

   В последните години начинът на водене на кампании се променя, тъй като цифровите технологии и социалните мрежи осигуряват достъп до голям кръг от хора на ниска цена.

   Това означава, че повече мнения могат да бъдат чути, но в същото време се повишава рискът от разпространение на фалшива информация и манипулиране на отделни избиратели.

          Новите предизвикателства, свързани с технологиите

Когато хората използват социални мрежи и други цифрови услуги, те оставят след себе си множество данни. Тези данни могат да бъдат събирани, за да бъдат определени достатъчно точно предпочитанията, интересите и начина на живот на потребителите.

Микротаргетирането позволява на злонамерени лица и групи да достигнат до конкретни хора с послания, насочени често към техните страхове или недоволства и понякога умишлено основани на грешна информация.

То също така допринася за създаването на „ехо стаи“, в които хората се сблъскват само с едностранни мнения и те се заблуждават, че по този начин мислят всички около тях.

Използването на лични данни за рекламиране има отрицателни последици за правата на хората, включително за достъпа им до обективна, прозрачна и разнообразна информация, което пречи на способността им да вземат политически решения.

          Кой плаща рекламите

   Друг проблем е липсата на прозрачност относно това кой стои зад дадено платено съобщение. Нещо, което изглежда като новина, може да бъде дезинформация, която се разпространява със средства, платени от друга държава с цел оказване на влияние на изборните резултати.

       Нови реалности, нови правила

    Традиционните правила за рекламите могат да се окажат трудни за налагане онлайн, където новите технологии позволяват персонализиране на съобщенията и оказване на влияние от голямо разстояние.

   Липсата на добри регулации може да влоши още средата, тъй като тези, които не използват последните техники в рекламния свят, могат да се окажат в неизгодна позиция и да се почувстват принудени да се адаптират.

         Мерките на ЕС за решаване на проблема

   Европейският парламент вече прие нови регулации на цифровите платформи, заложени в законодателните актове за цифровите пазари и цифрови услуги от 2022 г.

   Депутатите работят по допълващи правила, насочени конкретно срещу злоупотребите с политически реклами онлайн и офлайн. Парламентът прие позицията си за преговори със страните по темата през февруари 2023 г. и се надява да постигне споразумение преди европейските избори през 2024 г.

   В пленарен дебат преди гласуването авторът на доклада на Парламента Сандро Годзи (Обнови Европа, Франция) заяви: „Искаме повече прозрачност, по-добра защита срещу дезинформация и външна намеса, искаме истински единен пазар за политически реклами“.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още