Четвъртък, 29 Февруари 2024

Основната инфлация в еврозоната достигна рекордно високо ниво

Основната инфлация в еврозоната достигна рекордно високо ниво
Публикация   17:08     23 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     255

   Основната инфлация в еврозоната се повиши през януари до ново рекордно равнище, показват ревизираните данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Блумбърг.

   Според ревизираните данни основната инфлация в региона на единната валута е достигнала 5,3% на годишна база, докато първоначалната оценка бе за достигнато равнище от 5,2%. Основната инфлация не включва волатилните цени на енергийните и хранителните продукти.

   В същото време общата инфлация достигна 8,6% на годишна база, което е с 0,1 процентни пункта над предварителната прогноза, като тази ревизия нагоре се дължи на по-високата от очакваното инфлация в Германия.

   Докладът подчертава трайните последици от най-лошия ценови шок в Европа от години, след като войната на Русия в Украйна доведе до скок на разходите за енергия. Това допълнително ще насърчи членовете на ЕЦБ, призоваващи за нови увеличения на лихвените проценти. Проучванията, показващи по-устойчива от очакваното икономическа активност в региона също бяха изтълкувани като основание за продължаване с цикъла на повишение на лихвите.

   Длъжностни лица, водени от председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, казаха на последната си среща, че възнамеряват да вдигнат лихвения процент по депозитите от 2,5% на 3% на заседанието през март. Тъй като този ход сега изглежда на практика гарантира, като фокусът вече е към посоката, която паричната политика ще поеме след срещата на 16 март.

   След коментарите на челна на Управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел миналата седмица, пазарите повишиха прогнозите си за затягането на паричната политика на централната банка и сега очакват пика на лихвения цикъл да бъде достигнат при ниво от 3,75 ня ста за депозитната лихва.

   Гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало се опита да отхвърли този тип прогнози в сряда, като каза, че повишенията на лихвите при следващите няколко срещи на ЕЦБ не са гарантирани.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още