Борисов: 2 лъжи лъснаха - че страната е стабилна финансово и че няма проблем с мигрантите

Борисов: 2 лъжи лъснаха - че страната е стабилна финансово и че няма проблем с мигрантите
Публикация   18 Фев, 2023   /     akcent.bg   /     307

   Две лъжи лъснаха вчера - че страната е стабилна финансово и че няма проблем с мигрантите. Заради Петков, Василев и Рашков ни спряха за еврото и Шенген. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Любимец.

Животът им го върна по най-лошия начин – Бог да ги прости тези хора, деца умират. Когато бяха протестите в Харманли така направихме, че България да бъде давана за пример за нулева миграция. Паралелно с това сме пример за етническа толерантност. Над 30 деца в Харманли ходят на училище. Това е пример за истинска интеграция, добави Борисов.

   В същото време каналите, които разтвори Бойко Рашков и „Промяната“, категорично го казвам, ви доведоха да стане ад по пътищата в България. Когато идвах в Хасково и ви казвах „нула миграция“, и довеждах от премиера на Англия до унгарския, австрийския, да не ги изброявам всичките, България ни даваха за пример и дадоха близо 300 милиона лева подарък на българите, че опазваме така границите“, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

   „Помните ли вие, когато Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен кацнаха там, на границата? Помните ли? Помните! Но тогава за вас не беше интересно. Няма да коментирам действията на вътрешно министерство, те не са виновни“, заяви Борисов и допълни, че ако имаше политическа класа, щеше да има редовен кабинет и нямаше да се хвърля вина върху служебния.

   „Виновни са лидерите на всички политически партии, защото не съумяха да направят правителство. Служебните министри толкова могат, служебните министри не са избирани. Президентът Радев е избиран за президент, не за премиер. Но понеже ние абдикираме, говоря за всички, от основното си задължение след изборите да се направи редовно правителство, те толкова си могат, фактът е налице“, категоричен е той и добави, че, за съжаление, всичко това струва полицейски, човешки, детски животи, като се има предвид, че преди две години е имало нула миграция.

   „Първото обаждане на новия италиански премиер беше с мен. Искаше да дойде да види как съм се справил, ние и нашето правителство. Я, да ви питам, това важно ли е или не е важно, и по категорично от това няма“, подчерта Борисов.

   По думите му, когато от ГЕРБ говореха за Еврозоната, всички са били против. „Влизането на Еврозоната е на два такта – политическо решение да те пуснат в чакалнята и в Банковия съюз, това означава, че те харесват, че си добър, че си техният човек. Когато ни пуснаха нас, хърватите се учеха от нас, а нашите приятели от Румъния ги отделиха от нас. Това беше преди две години“, посочи той и призова журналистите да го прочетат, и когато се опитват да манипулират чрез тях, да им го напомнят. „По секунди, когато излезе решението, започна протестът и вдигнатият юмрук пред президентството. Всички, които бяха против бяха там. Защо е политическо? Когато бяхме председатели на Евросъюза, бяхме с водещите три държави – Германия, Франция, Великобритания, тогава се взе решение, че България е най-надежда граница на ЕС. След вчера за какъв Шенген говорят, нима не четат какво става в България – каналите за хора как работят, покровителствани. Да, само ГЕРБ е чист тук, защото при нас беше нула“, заяви Борисов.

   „Цяла Европа говори каква продънена граница сме. И вчера един, няма да му цитирам името, говореше абсолютни глупости – България не можела да се справи сама. Дрън-дрън. Как до преди две години се справяше сама? Само че тогава България казваше „моля“, затова идваха Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, и отпускахме милиарди евро, Европа за Турция, за да ги ангажираме там да ги спират, там да правят изнесените центрове за мигранти. Това е мой термин. Не в България, а в Турция, сиреч сами не сме били, бяхме заедно с Европа, бяхме заедно с Турция, за което и Европа ни даваше пари. Сега понеже малко, жабата като видяла, че подковават коня, вдигнала крачетата, щели да вземат не 150 милиона евро, или 300 милиона лева като мен, а 2 милиарда. Изведнъж, наравно със „Спартан“-ите. Кажете кой ги плати, по време на кое правителство? Ние ги платихме една нощ на 31 декември в 12 часа, защото предишното правителство такива договори беше направило. И Дянков беше министър, аз мисля, че се обажда да ми честити Новата година, той ми честити с 300 милиона минус”, каза Борисов.

   „Едно голямо благодаря на Джим О`Брайън, на посолството, че ясно го изясни – ГЕРБ е партията, на която всички разчитат да задържи България в евроатлантическата общност. И разчитат по следния начин: правителството на Петков нямаше куража, нашите приятели от РСМ и Албания, и дано те също си взимат поука, особено РСМ от това, което сме направили за тях, това, което касаеше евроатлантизъм, да влязат в ЕС и НАТО, водещи бяхме ние, ние свършихме работата. Всички го знаят, когато другите ги беше страх, ние правилно го обяснихме и хората и те разбраха, че е по-добре една държава да е член на ЕС и НАТО, отколкото да не е. Важат същите правила. Правителството на Петков и Асен Василев какво направиха? Оставиха външния министър на Украйна да се разхожда в парламента, да не го пуснат в зала. Не подкрепиха както всички бели държави военната помощ за Украйна и депутатите на ГЕРБ свършиха тази работа. Как да не се вижда това и в Америка, и в Европа. Кого ще излъжат? И когато ние подменихме и направихме реалната диверсификация за ядреното гориво, кой внесе закона – Делян Добрев, кой внесе да започнем бързо строителство на т.нар. IP1000“, поясни Борисов.

   Обръщайки се към журналистите, той заяви: „От ПП само трима души подкрепиха диверсификацията на ядреното производство на енергия с IP1000. Дали е останало тайна от нашиете партньори това и дали ние вече не си научихме урока да пускаме сигнали срещу тях с факти – таблото на парламента, кой как е гласувал. Лъжите им не минават вече.“

   Лидерът на ГЕРБ добави, че въпросът с „Лукойл“ е бил решен от „Да, България“, ГЕРБ и ДПС. „И какво се случи? Това, което от 17 юни м.г. ви продънихме ушите, че взимат по 1 лев от всеки литър, който зареждате“, допълни той.

   Борисов е категоричен, че повече няма да допусне да нападат партията му с лъжи и манипулации. „Изпуснаха това време, когато лъжеха и ние си траехме. Няма да лъжат повече и ние да си траем! Това са истини! Истина е, че Кирил Петков и Асен Василев, и „Да, България“, и БСП, коалицията взимаше един лев от всеки литър бензин или нафта от вашите джобове. Има две обяснения, уважаеми журналисти, или от глупост, от незнание, от неопитност, от некадърност. Едно от това е, може би това е по-добро, да си признаят, макар че след снощното интервю на Кирил Петков… защото второто е корупция. Едно от двете – или са корумпирани, или са некадърни.“

   „17 юни м.г. е първият ден, в който те заплашиха младежите от ГЕРБ за това, че ги изобличават. От глупост няма как да е, чули са какво им говорим, и затова си слагаме още една питанка и става въпрос за над 4 милиарда лева през този период. Чувате ли за какви цифри става въпрос? Аз си помня наизуст за Свиленград и за Любимец – един стадион, подлез, околовръстен път. За Околовръстното ще изчакате, със строителството приключи България, нито магистрали ви направи две години. Но ще го говорим друг път“, заяви Борисов.

   Председателят на ГЕРБ заяви: „Изведнъж се оказва, че това правителство е увеличило обхвата, разплаща по нашите договори, но много оскъпени, с 50% повече, а чудовищната инфлация е 20%. Как засичат от 20% инфлация 50% по-големи договори, аз не мога да повярвам, че е така. Истински се надявам някоя медия да ги попита, да провери и да установи, защото това ще означава, че всички атаки по нас са били манипулативни и сега това правителство не само прави същото, а умножено по 2,5. Да не ви объркам с цифрите, както Петков, защото той в едно изречение каза „с 50% вдигнахме пенсиите“, след това каза „три пъти по-големи пенсии дадохме“.“

   Според Борисов, ако ПП и ДБ се усещат силни, няма да се обединяват. „Те знаят, че поотделно са по-слаби от нас… Само че, повярвайте ми, такива коалиции, такива сборове математически… Един от най-добрите им в Плевен напусна заради Гела, вчера Дунчев напуска, един от най-добрите им „зелени“. Те ще се изпокарат, и се карат, защото тях ги интересуват постове и кресла. Да ми кажат едно направено нещо в целия Хасковски регион.“

   Според него дори и АМ „Марица“ не се поддържа. „Мантинели, дупки, при този трафик с Турция, тези тирове, тя трябва да се поддържа. Китайската стена се поддържа, иначе ще падне. Камо ли такъв тежък трафик. Така, че за 2 април имаме важна задача и задачата е да накараме политиците да направят редовно правителство, а това може да го направим само при добър резултат и добър резултат означава да сме първи, за да няма мърдане. Хората го очакват, искат този хаос, това безвремие, тези лъжи, тези обиди към учителите, че били с чорапогащници, или какво беше, и се подиграваше с тях. Вярно е, имаше правителство, в което говореше да се спре седянката на учителската стачка, но ние вдигнахме през годините с над 30% вече, точно поради тази причина. Кой ги продължи и ще продължава. Така, че не може да говориш само за учители, или само полицаи, или само за отбрана, или само за пенсионери, или само за лекари. То затова е бюджетът на държавата, това е сложен механизъм и затова трябва така да се направи, че всички съсловия да са добре, или еднакво зле. Не може да се фаворитизира който и да е, това е майсторлъкът да се направи бюджет.“

   Борисов прогнозира, че когато бъде внесен новият бюджет, „дупките, които Асен Василев заложи, ще станат чудовищни“, като съобщи, че данъците не са вдигнати, защото ГЕРБ са оставили голям резерв. „Сега с новия бюджет ще стигнете и дотам накрая. Ние отстояхме плоския данък толкова години. Бяхме в тройката на Европа по най-нисък външен дълг и бюджетен излишък. Държава за пример за спазване на Маастрихтските критерии. Нито едно евро не е спряно по време на нашето управление, а по корекции сме на челно място, с малко корекции на общините. Това са факти. Няма да ги допуснем повече да говорят така, макар че те колкото повече говорят като снощи, толкова по-убедително ще ги победим, защото все пак и хората в ДСБ, „Да, България“, защото много от тях познаваме през годините, били сме и заедно, аз съм сигурен, че са потресени като са гледали снощи. Росен Желязков стоеше царствено на фона на Петков. Не може да не виждат как се обърква, иска да говори за цифри, ама то ги няма цифрите, или не ги разбира“, заключи той. /БГНЕСКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още