Николинка Чокоева е новият председател на окръжния съд в Русе

Николинка Чокоева е новият председател на окръжния съд в Русе
Публикация   14 Фев, 2023   /     akcent.bg   /     431

   Николинка Чокоева е новият председател на окръжния съд в Русе. В шестата поред процедура тя беше предпочетена пред опонента си Аглика Гавраилова като беше подкрепена от осем от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС). Гавраилова получи три гласа в своя полза – на председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова, на Атанаска Дишева и на Олга Керелска.

   И Николинка Чокоева, и Аглика Гавраилова са дългогодишни съдийки в ОС-Русе, като през последните седем месеца Гавраилова е и и.ф. шеф на съда.

   Преди изслушването им председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков постави въпрос, свързан с проведеното общо събрание на магистратите в Русе. То се е състояло на 16 януари и в него са участвали 16 съдии. Тогава деветима от магистратите са подкрепили кандидатурата на Аглика Гавраилова за председател, двама са гласували за Николинка Чокоева, а петима за нито една от двете. Проблемът е, че вотът е бил таен, а според чл. 65 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) решенията на общото събрание се вземат с явно гласуване.

Впоследствие кадровиците се обединиха около становището, че няма легитимна номинация на общото събрание, но процедурата не е опорочена, защото Аглика Гавраилова лични е подала заявление за участие в нея.

   След като двете кандидатки бяха изслушани, председателят на ВАС заяви, че изборът е изключително труден с двама достойни кандидати, които са безспорни професионалисти и с безапелационни положителни становища за етичните качества.

Ще гласувам за един от тях, без да  омаловажавам качествата на другия. Ще гласувам за Николинка Чокоева, защото е с една идея по-наясно с организацията на работа и проблемите в съда“, каза Чолаков. Той се спря на това, че в наказателното и търговското отделение на ОС-Русе няма постоянни състави, което създавало проблеми, а в концепцията си Аглика Гавраилова дори не е споменала за трудности в НО. Според Чолаков е добре да има постоянно действащи състави в НО и ТО и Николинка Чокоева имала една идея по-ясна визия по този въпрос.

   Вероника Имова също каза, че ще подкрепи Чокоева, която имала иновативни идеи за разрешаване на проблемите. Като оцени положително нейния житейски и професионален опит независимо от липсата на административен такъв.

   Атанаска Дишева на свой ред заяви, че ще гласува за Аглика Гавраилова като изтъкна, че макар да няма легитимна номинация, трябва да се отчете голямата подкрепа, която е получила от колегите си. Според нея тайното гласуване на общото събрание не опорочава решението до степен на нищожност, по-важен е въпросът дали се опорочава волята на колективния орган. „Тя се формира от волята, изразена от неговите индивидуални членове. И трябва да се съгласим, че Аглика Гавраилова несъмнено е получила подкрепата от деветима свои колеги“, каза Дишева. Тя отбеляза и административния опит и по-дългия стаж на Гавраилова от този на Чокоева.

   Председателят на ВКС Галина Захарова също обяви, че ще подкрепи Аглика Гавраилова. „Решаващ факт е, че на проведеното общо събрание, по отношение на което приемаме, че не може да стане законосъобразно основание за легитимиране на кандидатурата на тази съдийска общност, една значителна част от колегите са заявили подкрепа за Гавраилова. Това обстоятелство е реален факт, независимо как ще оценим протокола от общото събрание – дали като нищожен, дали като незаконосъобразен, или нещо друго. Присъединявам се към мнението на тези девет колеги, които са заявили отношение и на проведеното впоследствие изслушване.

   Не отдавам значение на административния опит и разликата в стажа. Административният опит може да се придобие след съответен избор и както беше казал един колега – „Все отнякъде трябва да се започне“. Същото се отнася и за конкретния размер на стажа на кандидатките, който във всички случаи е достатъчен – събран е значителен професионален опит и достатъчна житейска мъдрост за вземане на решения“, каза Захарова.

   Тя допълни, че основното е доверието на съдиите в ОС-Русе. „Не виждам никакъв недостатък в заявеното от г-жа Гавраилова за формирането на съставите в НО. Конкретният начин на работа ще бъде предмет на бъдещо обсъждане от общото събрание на съдиите в Русе и респективно от визията на кандидата, когото изберем за председател. Обръщам се към двамата кандидати – който и да бъде избран, те ще проявят присъщите им положителни качества при бъдещето управление на съда. Енергията и визията за развитието на съдебния орган могат и трябва да се реализират в действия само с доверието на останалите колеги“, каза председателят на ВКС.

   Източник: lex.bgКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha