Събота, 30 Септември 2023

С молитва за берекет земеделецът Милен Коев отбелязва празника Зарезан

С молитва за берекет земеделецът Милен Коев отбелязва празника Зарезан
Публикация   08:01     14 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     404

 С молитва за берекет и тази година започна ритуала по зарязване на лозята на масива на земеделеца Росен Коев, който вече четвърта година се радва на добра реколта грозде.

  На масива, който е на границата между селата Мечка и Тръстеник, отец Емилиян отправи своето слово за Божията закрила към хората, които полагат труд и енергия, за да бъде той щедро възнаграден.

  Председателят на ПК "Зора" Росен Коев също пожела срещу  грижите на лозарите да има добра реколта.

  На полето работници и гости опитаха вкусни питки и варена кокошка в съответствие с ритуала. Сред зарязалите бяха и Станчо Барбуков, който вече си извоюва авторитета на добър винар, освен лозар. 

   Земеделският производител Милен Коев отглежда 80 дка лозя. Белите сортове са Мускат отонел и Шардоне, а от червените- Каберне, Мерло и Гъмза.

Трифон Зарезан (Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон. Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари. Той е сред най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното и зарязване.

   Обредната храна за лозето се приготвя от жените – питка, украсена с фигури от тесто във формата на лозов лист или грозд, варена, пълнена с ориз кокошка, сирене, сланина; туршия, луканка, „бабяк“ (напълнен стомах с месо) и др. Освен това се занася и бъклица с червено вино или ракия, украсена с чимшир, здравец, бръшлян, вързана с червен конец. Косерът с който ще се зарязва, предврително се почиства и се наточва добре. Обичаите повеляват да се омеси хляб – пресен или квасник, да се свари кокошка.

  Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още