Днес е : Понеделник, 5 Юни 2023

Финансов анализатор: Имотният балон се пука, има спад на сделките с 20%

Публикация 14 Feb, 2023 / akcent.bg

   Няма универсален отговор коя е най-добрата инвестиция в условия на криза. Когато има затруднения в икономиката винаги на първо място излиза златото и валути като японската йена, швейцарският франк, доларът и някои държавни облигации.

  Това каза в студиото на Euronews Bulgaria финансовият анализатор Борис Петров.

  След като златото достигна най-високата си стойност в историята преди повече от година - над 2000 долара за унция, тенденцията е странично движение между 2000 и 1615 долара. В последните 2-3 месеца имаме рязко покачване

   Позитивно настроен съм за цените на златото. Сценарият е наближаваща рецесия на фона на висока инфлация и има много малко активи, които могат да се представят добре в подобни условия. Златото потенциално е един от тях.

   Основно цената на златото зависи от реалните лихви. Тези, които федералният резерв (FED) определя като извадим от тях инфлацията. С намаляването на темпа на повишаване на лихвите и спирането му, златото тръгна рязко нагоре.

   В България, хора занимаващи се с продажба на физическо злато се хвалят с високо търсене. Смятам, че в следващите години златото ще си върне блясъка и у нас.

   Основният риск пред златото е FED да продължи да затяга агресивно монетарната си политика, т.е. да повишава лихвите. Но това са крактосрочни рискове.

   Моментът за инвестиция в недвижими имоти е един от най-лошите, който може да се избере. В момента имаме балон на много пазари - акции, облигации, криптовалути, имоти. На имотния пазар балонът не успя да спадне изцяло през 2007-2008 г. и продължи да се надува от ликвидността, която агресивно се инжектира от централните банки. В момента виждаме цени доста по-високи от тогава.

   Имотният пазар е най-силно балонизираният и ясно виждаме сигналите за спад на сделките и то сериозен - с 20%. Този балон показва признаци, че започва да се пука и започваме да наблюдаваме понижение на цените.

   Криптовалутите предлагат много интересен фундамент - извън банковата система. Биткойнът е дефлационна валута. Проблемът е, че станаха рожба на лесната ликвидност. Според мен и при тях ще виждаме сериозни понижения. Но предлагат алтернатива за дългосрочните инвеститори, че имат пари извън банковата система. Трябва да се вземе предвид и сблъсъкът между централните валути и криптото, който ще видим съвсем скоро.

   В момента покупка на фонд с акции не е най-удачното нещо. Има качествени компании, които могат да се представят добре в сложната обстановка, но те не са много и се изискват повече умения да може човек да ги открие.

  Ядреното копче на Русия е свиването на добива на петрол. То ще изстреля цените много високо, което ще вдигне рязко инфлацията, особено в Европа. Така че петролните компании са много добра опция за инвестиция.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама