Сряда, 17 Април 2024

Правителството ще контролира цените на храните

Правителството ще контролира цените на храните
Публикация   15:02     07 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     492

   На среща в Министерски съвет между представители на различни държавни органи е установена разлика в цените на храните от производител през търговец до крайния потребител в рамките на 20 до 30% и нагоре. Това съобщи премиерът Гълъб Донев.

   В срещата участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на земеделието Явор Гечев, както и ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция "Митници", Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

   Целта на властите е да бъде въведен ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига. Целта е да бъдат привлечени и потребителите, но детайли как ще сработи идеята не бяха оповестени, освен че се планира създаването на интернет страница.

   "Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените правила за свободна конкуренция. Точно обратното - ще покажем нелоялните търговски практики, така че потребителите да са наясно къде е изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги", посочи Донев.

   Той даде заявка държавата да бъде безкомпромисна в контрола при движението на всяка стока, още от Агенция "Митници", през НАП, през логистичната верига на доставките, Ще бъде проследявано формирането на цената на продуктите, както и формирането на печалбите.

   "Цените от вносител до търговец на едро е с нормалните пазарни проценти. Разликата се усеща в крайните магазини, Там нарастването е с 20-30%, което говори за проблем във веригата. Този процес ще бъде анализиран", каза Донев.

   Правителството ще изготви и предложения за усъвършенстване на законодателството, като Донев акцентира върху липсата на закон за търговия с храни, както и създаването на нормативно определение за нелоялна търговска практика, чрез което тя да бъде търсена.

   Донев препоръча на гражданите засега да подават сигнали до Комисията за защита на потребителите. В неделя (5 февруари) министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че се търсят възможности за разширяване правомощията на комисията, която да изследва и за спекула.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha